Citat:
În prealabil postat de vasinec77
Faceti o asociere intre taierea imprejur a pruncilor evrei de parte barbateasca si botezul crestin. Am doua intrebari:
- fetitele pot fi botezate, daca, dupa modelul iudaic, doar baietii erau "botezati"?
- pruncii de parte barbateasca, din parinti evrei, se nasteau evrei si trebuiau taiati imprejur; dupa cum se vede, acesti prunci nu aveau de ales - se nasteau evrei, indiferent de voia lor; este valabila aceeasi lipsa de alegere si in cazul botezului crestin? te nasti crestin, vrei- nu vrei?
Sfanta Scriptura ne vorbeste despre o credinta marturisita (nicidecum in taina) care precede botezul.
"Tainele" acestea au rol de "ceata". Cand ceva nu este limpede, si nu se potriveste cu voia lui Dumnezeu (care este deslusita), zicem ca este "o taina". Multa "ceata" si mult misticism, dau bine la impresia artistica si pot acoperi multe idei incalcite.
|
1. Dar pruncii / copiii care au venit la Hristos pt binecuvântare, aduși de părinți, au știu la ce vin? Și ce, Hristos i-a oprit? Nu, ci chiar le-a zis să vină și nu cumva să fie opriți! Botezul nu este o diplomă pt cei care au absolvit "cursurile de creștinism" (așa cum reiese din teza voastră), ci o împărtășire a harului, de care nu trebuie să fie privați copiii.
Aveau ei o anumita determinare sa ii convinga sa vina la Hristos? Se pare ca da ... intr-o anumita masura si copii pot crede in Dumnezeu, atat cat le permite constiinta de viata, constiinta formata din pantecele mamei copilului, exemplul lui Ioan Botezatorul.
2. Pruncii evreiești erau conștienți la 8 zile că prin tăierea împrejur se fac membri ai religiei iudaice? Nu! Și iată că Dumnezeu anume așa a rânduit!