Citat:
Īn prealabil postat de ciprian22
Ori ce ar fi facut...comportamentul calugarului nu este justificat cu toate ca sunt aici pareri care incearca si in fata unui fapt evident sa scoata institutia basma curata chiar dand cu pietre in constiinta noastra a celorlalti.Subscriu in totalitate parerii lui Ory.Cred ca multi din interior vad institutia ca o pura facere in parte personala si atat.
|
Vezi, dumneata, eu nu ma numar printre cei care incearca sa acopere. Dar hai sa nu blamam institutia in ansamblul ei (mai ales ca eu asa stiu: capul acestei institutii este Hristos).
In cazul de la Basarabi, repet, nu cred ca este corect sa discutam "pe caz" pana nu avem pozitia (rezolutia) Arhiepiscopiei. Teoretizand, putem vorbi insa despre acest tip de fapta (bataia, lovirea, etc.) in care este implicat un preot (ori calugar) fara a da verdicte la acest caz concret, care poate este doar o inselatorie. Sfintii Parinti indemnau (de multe ori) ca chiar de vei vedea cu ochii sa nu crezi.
Institutia este si va fi "basma curata" pentru vecie, pentru ca este de la Dumnezeu si ce este de la Dumnezeu nu piere. Pentru cine nu crede in Biserica, acest lucru devine foarte relativ dar pe acela l-as tempera prin raportarea obligatorie la respectul reciproc. Daca nu ma va respecta, cu crezul meu, eu tot il voi respecta, dar imi voi scimba discursul. Nu de alta, dar sa nu creada, cumva, ca Biserica este o grupare de handicapati mintali ce pot fi folositi pe post de clovni. Poate ati auzit de momentul acela in care Iisus Hristos a luat biciul!