View Single Post
Vechi 28.08.2010, 00:51:57
paradosis paradosis is offline
Banned

Data înregistrării: 18.07.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adiandrea6
Adevarul este Domnul Iisus Hristos, si cine spune ca si Iisus Hristos, acela detine adevarul. De aceea s-a observat ca singurul "lucru" pe care il au in comun toate Bisericile este credinta in cuvantul lui Hristos. Restul sunt adaugiri umane, imbinari cu elemente din traditiile si mentalitatile locale etc.
Asta este invatatura protestanta si, multumesc, nu ma intereseaza subiectul. Fiecare e liber sa creada ce vrea, inclusiv sa huleasca impotriva Duhului Sfint negindu-i lucrarea in Biserica lui Hristos.

Citat:
Si asa au stat lucrurile inca de la inceput, niciodata nu a existat o biserica omogena in Imperiul roman, iar dupa destramarea lui, nici atat.
Asa o fi, dar nu este cazul Bisericii Ortodoxe, Biserica celor 7 Consilii Ecumenice care continua si astazi sa marturiseasca aceeasi credinta.

Citat:
“Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.”
Versetul se refera la unitate in credinta, dar afirmatia initiala, “ca toti crestinii sa fie ca si unul, asa cum si El este unul cu Tatal” are cu totul alte conotatii.

Citat:
Eu vad insa foarte clar ca i-a zis lui Simon, ca asa il chema de fapt pe apostol, Simon, ca el este Piatra (cuvant tradus la noi cu Petru, dar pastrat in alte limbi ca Piatra: Pierre, Pietro - italienii l-au masculinizat etc) si pe aceasta piatra (arata clar ca despre piatra Simon vorbeste) isi va zidi Biserica Sa.
Ma rog, mai inainte de “Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui” (Matei 16:18), exista marturisirea lui Petru “Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.” (Matei 16:16) care determina raspunsul Domnului. Traducerea in romaneste si in alte limbi este buna pentru ca si in greaca exista diferenta petros, masculin si petra, feminin (apropos, si pierre tot masculin e).

Citat:
Adevarul nu este ceva pe care sa il putem detine, ci Adevarul este Cineva, este Iisus Hristos pe care nimeni nu il poate nici detine, nici cuprinde... Iar cei care cred in Hristos nu sunt numai ortodocsii, si pentru asta turma tot mica ramane comparativ cu lumea de pe globul asta. Nu inseamna insa ca Domnul nu ar dori ca toti oamenii sa faca parte din turma, dimpotriva!
Problema e ca unii cred numai in parti din Hristos sau altfel decit Adevarul s-a relevant ceea ce face sa nu-l aiba pe Hristos (sau, ca sa evit alte speculatii gratuite, sa nu fie in Hristos).

Citat:
Domnul a zis sa nu judecam, asa ca nu vad cum ortodocsii de rit bizantin poate sa ii judece ca zic erezii in ceea ce priveste idei iesite din mintea oamenilor. De unde stii tu ca nu este erezie doctrina naturii neamestecate a lui Iisus? Cine iti garanteaza tie adevarul avand in vedere ca Adevarul, adica Iisus, nu a zis nimic nici intr-o directie nici in alta...
Gindire protestanta blasfemiatoare! Biserica crede cu totul altceva si pentru cel ce vrea sa cunoasca scrie in catechismul ortodox despre lucrarea Duhului Sfint in Biserica. Regret, pe mine nu ma intereseaza sa port conversatii sterile cu propagandisti de alte religii!

Citat:
deja nu mai este "Ortodocsii au incredere absoluta doar in Sfinta Scriptura", ci deja se amesteca ideile umane, inclusiv credinta falsa ca un sfant nu poate gresi in invatatura sa, si se fac neascultatori in fata Domnului care a zis sa nu numim pe nimeni Invatator decat pe El...
Nici n-am avut pretentie pentru asa ceva! Cred ca am fost cit se poate de explicit cind am spus “Ortodocsii au incredere absoluta doar in Sfinta Scriptura exprimata in dogma ortodoxa care este lucrarea Duhului Sfint prin Parintii Bisericii.” pentru ca la noi credinta nu inseamna sola scriptura, ci mai mult decit s-a lasat scris, asa cum spune si Sfintul Apostol Pavel. Iar un sfint poate si gresi, dar asta nu conteaza pentru ca Biserica a retinut doar consensul Sfintilor Parinti. In sfirsit, asa cum am mai spus, fiecare are libertate de la Dumnezeu sa creada ce vrea, chiar sa Ii huleasca Duhul!

Citat:
Cei care i-au urmat pe apostoli au crezut ca si acestia ca ar trebui sa ii impiedice pe ceilalti, dar iata ca Domnul a dorit altfel, punand ca singura conditie ca cei care sunt cu El dar nu urmeaza grupul de apostoli, sa nu fie impotriva lor si astfel sunt automat cu ei. Indirect, bine-nteles, si totusi pe placul Domnului...
Intre a fi “pe placul Domnului” si a fi tolerati exista o mare diferenta. Si Biserica ii tolereaza in apropiere pe cei insetati de adevar ca sa vada si sa cunoasca, dar ii tine departe pe cei incrincenati in erezii si necredinta. Despre cit de “pe placul Domnului” sint necredinciosii si mincinosii, vezi Apocalipsa:

Iar partea celor fricosi si necredinciosi si spurcati si ucigasi si desfranati si fermecatori si inchinatori de idoli si a tuturor celor mincinosi este in iezerul care arde, cu foc si cu pucioasa, care este moartea a doua.” (21:8)
Reply With Quote