Citat:
În prealabil postat de adiandrea6
Eu m-am referit la prima Biblie tiparita, si nu scrisa de mana, si tiparita in romaneste, si nu cu litere chirilice. Si tiparita pentru a fi difuzata maselor si nu pentru a fi tinuta inchisa in camara preotului. Datele le pot regasi daca intereseaza subiectul.
|
1. Biblia de la București a lui Catacuzino (a fraților Greceanu, de fapt) nu este scrisă de mână, ci ediție tipărită.
2. Este scrisă în limba română, cu caracterele de atunci ale acestei limbi, care erau caractere chirilice. Potrivit aceleiași logici, ar trebui să susținem că Goethe nu a scris nici un rând în limba germană, deoarece a folosit caractere gotice. Un punct de vedere nesustenabil.
3. Nu cred că Biblia de la București era ținută în cămara preotului. Mai degrabă cred că se studia în școlile de atunci (poate că prindeau cu ea muște, precum elevul Ion Creangă). Poate că preotul o scotea și la Vohodul Mic, spre a citi din ea credincioșlor și a predica pe marginea a ceea ce a citit.
4. Prima Biblie care corespunde cerințelor dv enunțate în ultima postare, de a fi
-tipărită
-în limba română
-cu caractere latine
a fost scoasă de Ioan Heliade Rădulescu în jurul anului 1850. Ioan Heliade Rădulescu a fost ortodox (unul care a făcut cinste Bisericii Ortodoxe) și nu a fost protestant.