Citat:
În prealabil postat de vasinec77
|
Citat:
Domnule doctor, cele doua versete postate de dvs. nu se contrazic deloc cu conceptia scripturistica a inconstientei pe timpul mortii (asemanata cu un somn fara cunostinta, in Sfanta Scriptura).
|
În ceea ce îl privește pe sfântul Pavel se contrazic cu concepția nescripturistică a inconștienței pe timpul morții. Sfântul Pavel avea nu doar dorința de a fi cu Hristos după moartea sa trupească, ci avea efectiv credința că poate fi și că va fi în prezența lui Dumnezeu, în chip conștient, chiar și după moartea sa fizică, la despărțiea sufletului său de trup. Este absolut evident că el vorbește de această prezență la Dumnezeu
chiar și fiind despărțit de trup prin moartea fizică, deși această stare (să zicem intemediară) nu este identică cu aceea care va avea loc în planul eshatologic când prezența cu Dumnezeu va fi deplină când sufletele conștiente se vor uni cu trupurile înviate. Sfântul Pavel spune că el crede că poate fi și că va fi în prezența lui Dumnezeu, iar asta nu poate fi decât o prezență conștientă, chiar și după despărțirea sa de trupul său prin moartea sa fizică, stare care este evident diferită de aceea despre care se vorbește că va fi în planul eshatologic, când prezența cu Dumnezeu va fi deplină, unit cu trupul său înviat de Dumnezeu, în împărăția lui Dumnezeu alături de ceilalți care vor fi în împărăție.
Citat:
Si eu am aceeasi credinta ca a Sfantului Apostol. Cred ca voi muri (daca nu se va intoarce Domnul intre timp) si apoi voi fi cu Domnul, cand ma va invia din morti. Despre perioada mortii, nu are rost sa pomenim (asa cum nici Sfanta Scriptura nu o face - nici nu ai ce spune). Stim ca moartea (ma refer la moartea intaia) este doar un somn de o clipa (mortii nu constientizeaza trecerea timpului). Pentru adventisti, evenimentul imediat urmator, dupa inmormantare, este revenirea Domnului si invierea celor morti in Hristos.
|
Asta este ceea ce crezi dumneata, însă nu și ceea ce credea sfântul Pavel despre el însuși. Pentru adventiști s-ar putea să fie așa, nu știu, însă pentru sfântul Pavel lucrurile nu stau așa; el este în prezența lui Dumnezeu, stare să zicem intermediară care nu este identică cu cea de după înviere și instaurarea efectivă a împărăției lui Dumnezeu; starea respectivă din planul eshatologic se referă la morții înviați adică la faptul că trupurile acelora vor fi înviate, însă sfântul Pavel vorbește despre o prezență cu Dumnezeu înainte de a fi înviat cu trupul, fapt care demonstrează evident falsitatea teoriei sectei adventiste.
Citat:
Daca vreti sa intelegeti corect ce a spus Sfantul Apostol Pavel, referitor la despartirea de trup si partasia cu Hristos, va trebui sa luati in considerare si celelalte invataturi ale Sfantului Apostol, despre acelasi subiect.
|
Păi tocmai că le-am luat și am spus clar că respectivele stări sunt diferite, însă sfântul Pavel nu este lipsit de prezența lui cu Dumnezeu înainte de învierea morților, chiar dacă această stare este diferită de aceea în care va fi la înviere, când va fi deplină pentru că va fi unit cu trupul său înviat, îmbrăcat în nemurire, nestricăciune, și împreună cu toți aceia care vor intra în împărăția lui Dumnezeu.
Citat:
Cand Sfantul Apostol Pavel isi manifesta dorinta de a fi cu Domnul, sa gandeste la revenirea Domnului, pentru a-i lua cu El pe cei credinciosi (asa cum a promis). "Mã voi întoarce si vã voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, sã fiti si voi."(Ioan 14:3). Cei care cred ca mortul o ia la deal (inspre rai) asa de capul lui, fara sa astepte revenenirea Domnului si invierea mortilor, sunt cu totul impotriva fagaduintelor Domnului Iisus Hristos si credintei Sfintilor Apostoli.
|
"Deci Mă voi urca, zice, nu ca să vă pregătesc locașuri (căci ele sunt multe de mai înainte), înfăptuind ceva de prisos în creație, ci ca să împodobesc de mai înainte locurile, ca cei ce sunt acum pe pământ pentru păcatul ce s-a abătut peste ei să poată fi printre Sfinții Îngeri. Căci nu s-a ținut amestecată sfânta mulțime de sus cu cei astfel întinați, înfăptuind deci aceasta, unind cele de sus cu cele de jos, și dându-vă vouă loc prin urcușul spre cetatea de sus, voi veni iarăși în vremea nașterii din nou și vă voi lua cu Mine, „ca și voi să fiți unde sunt Eu.” Aceasta înțelegând-o și Pavel, în Epistolele sale zice: „Căci aceasta vă spunem, după cuvântul Domnului, că noi cei vii, care vom fi rămas până la venirea Domnului, nu vom lua înainte celor adormiți, pentru că Însuși Domnul, întru poruncă, la glasul arhanghelului și întru trâmbița lui Dumnezeu, Se va pogorî din cer, și cei morți întru Hristos vor învia întâi. După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți, împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh, și așa pururea vom fi cu Domnul” (I Tes. 4, 15-17)."
Sfântul Chiril al Alexandriei - Comentariu la evanghelia sfântului Ioan - editura IBMBOR, 2000, pag. 836
"3. And if I go away. The conditional term, if, ought to be interpreted as an adverb of time; as if it had been said, “After that I have gone away, I will return to you again.” This return must not be understood as referring to the Holy Spirit, as if Christ had manifested to the disciples some new presence of himself by the Spirit. It is unquestionably true, that Christ dwells with us and in us by his Spirit; but here he speaks of the last day of judgment, when he will, at length, come to assemble his followers. And, indeed, if we consider the whole body of the Church, he every day prepares a place for us; whence it follows, that the proper time for our entrance into heaven is not yet come."
Calvin, John (1509-1564) - Commentary on John - Volume 2 disponibilă la pagina web
http://www.ccel.org/ccel/calvin/calcom35.iv.i.html
Din aceste două interpretări la Ioan 14:3, a sfântului Chiril al Alexandriei și a lui Ioan Calvin, se observă că în respectivul verset Iisus se referă la ceea ce va avea loc la nașterea din nou a lumii după ziua ultimă a judecății, pasaj care se referă deci la planul eshatologic, pasaj care nu contrazice credința sfântului Pavel că el va fi în prezența lui Dumnezeu, chiar și înainte de a avea loc nașterea din nou a lumii, chiar dacă acea prezență nu este deplină precum cea de la nașterea din nou a lumii, când și trupul său va fi înviat de Dumnezeu și unit cu sufletul său.