View Single Post
Vechi 20.05.2007, 22:20:12
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

si eu asa stiam ca singura deosebire este calendarul,adica diferenta de sarbatori de 2 saptamini.dar sf.munte a tinut calendarul pe stil iulian si numai GRECIA si ROMANIA IL TIN DUPA CALENDARUL GREGORIAN.[si Bulgaria cred]. rOG A SE CITI PE cristianf.home.ro la sectiunea CE ZICE SF.MUNTE articolulScrisoare privind atitudinea parinteluiIOSIF ISIHASTUL dela sf.munte privind problema calendaruluiREZ. CA A FOST INTRODUSA DE CAROLICI IN MOD CAM FORTAT si nu a fost acceptata de cele mai multe man. si schituri de la sf. munte.Gheron Iosif A FOST UN MONAH DEOSEBIT CU MULT HAR SI A SCRIS CARTEA MARTURII DIN VIATA MONAHALA 2 VOL care se gaseste de cumparat,probabil si on line.Eu am cumparat-o cu mai multi ani in urma de la catedrala din Timisoara si e f. interesanta sub aspect duhovnicesc,meritind a fi citita.
in legatura cu Trimbita monahilor isihasti de la muntele athoso am si este f. interesanta ea marturisind ca s-au facut minuni importante in sarbatorile tinute dupa calendarul iulian,semnificative. De altfel si sarbatoarea SF.PASTI se tine dupa calendarul vechi si de catre noi ortodocsii pe stil nou,gregorian.Oare daca s-ar tine dupa calendarul nou ar mai aparea lumina!?!?nu stim,asa-i?daca ierarhii nostri au hotarit asa ca macar invierea sa fie dupa calendarul vechi deja se ridica automat intrebarea de ce au facut-o daca ei considera ca au procedat corect tinind sarbatorile religioase dupa cel nou.de ce au considerat ca aceasta mare sarbatoare a crestinatatii tre tinuta dupa calendarul vechi,iulian?!de altfel la noi au fost persecutata bis. pe calendarul vechi.recent ,scrie in revista ortodoxa LUMEA CREDINTEI[nu mai stiu in ce numar] ca s-au descoperit par. GLICHERIE TANASE CU TRUPUL NEPUTREZIT CA SI AL SF.IOAN IACOB HOZEVITUL.aSA CA EU ,DESI SINT ORTODOXA DUPA CALENDARUL NOU ,CRED CA SI CEI DE LA SF. MUNTE CA S-A GRESIT ASCULTIND DE PAPA ,ASA CUM SI AZI SE GRESESTE ACORDINDU-SE DE CATRE BOR o prea mare importanta ecumenismului.Eu nu stiu dc ortodocsii de stil vechi au dispus masuri in sinul bisericii de stil vechi,normal nu ar trebui sa fie alta deosebire dacit diferenta de sarbarori de 2 saptamini.Sigur ca asta nu afecteaza mintuirea bunatatea lui DUMNEZEU FIID FOARTE MARE ,DAR DE CE SA NU TINA BIS SARBARORILE CIND TRE CU ADEVARAT,ADICA IN ZILELE CIND S-A PRODUS EVENIMENTUL SI NU DECALATE CU 2 SAPTAMINI! Nu vi se pare ca aci si-a bagat dracul coada !??