Unitrienii trateaza destul de sceptic minunile biblice facute de Iisus si incercam sa le explicam rational." Pentru unitarieni, "Biblia nu este o lucrare dumnezeiasca in sensul strict al cuvantului. Incercam sa ne explicam cum au vazut credinciosii de atunci lucrurile". asa spun ei.
Unitarienii cauta explicatii rationale pentru evenimentele relatate in scripturi. "Nu credem in invierea trupeasca, ci intr-una spirituala. Iisus a fost un mesager al lui Dumnezeu, si-a indeplinit misiunea si a murit.
Nu vedem motivul pentru care Dumnezeu si-ar fi schimbat propriile legi pentru a-l invia pe Iisus." Cum sunt interpretate atunci relatarile nou-testamentare referitoare la Inviere? "Din punctul nostru de vedere, nu este important ceea ce s-a intamplat dupa inviere, ci ceea ce a fost in timpul vietii lui Iisus".
Cine s-a aratat apostolilor dupa Inviere - intrebam? Unitarienii sustin ca acele relatari au fost niste metafore si trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca Evangheliile au fost scrise la o anumita distanta in timp.
Mai considera ca ultimele descoperiri, inclusiv cea a "Evangheliei dupa Iuda", nuanteaza perspectiva asupra acelor timpuri si vine in sprijinul credintei unitarienilor. Totusi, exista in cadrul confesiunii si scoli de cateheza pentru copii si tineri...
Ce-i invata unitarienii pe acestia cu privire la evenimentele legate de Inviere? Unitarienii au rezerve fata de traditia orala: Ei spun ca Iisus a murit si cu asta s-a terminat". Celelalte intamplari sunt mai degraba inventii... "si azi unii vad diverse lucruri - unii cred, altii nu"...
Un alt aspect important este cel legat de "pacatul original". Unitarienii considera ca "noi suntem responsabili pentru propriile noastre pacate - nu cred in pacatul original. Iisus nu s-a sacrificat pentru pacatele noastre. El a murit din motive politice. Iisus a avut o puternica constiinta mesianica; el si-a asumat acest sacrificiu pentru a da nastere unei noi miscari spirituale".
Precum este si la ceilalti protestanti, unitarienii au putine sarbatori: Adventul, Craciunul, Pastele, Rusaliile. Ce mai este atunci Pastele - daca nu cred in Inviere, intrebam? Pentru unitarieni, Pastele "este o sarbatoare a invierii spirituale, adica a ideilor si a preceptelor pe care Iisus le-a propovaduit".
Dar Rusaliile ce sunt? "Rusaliile sunt momentul in care apostolii au realizat misiunea lor" - Unitarienii zic ca a fost o chestiune metaforica acolo. Mesajul este ca aceasta invatatura se adreseaza tuturor limbilor pamantului".
Ca si in alte confesiuni protestante, mai exista o sarbatoare cu aspect laic in ultima duminica a lui septembrie: "Ziua recunostintei" (dedicata roadelor pamantului).
Care sunt "tainele" unitariene? Comuniunea si botezul. Cu specificarea ca actul comuniunii este "o chestiune simbolica" - Nota bene: in sensul dat de unitarieni, simbolul este o chestiune pur formala. Acelasi lucru este si botezul care nu are legatura cu pacatul originar, ci "(prin botez) ne afirmam disponibilitatea pentru credinta noastra".
Acum te las pe tine si pe ceilalti care vor citi sa traga singuri concluuziile si sa vada desertaciunea desertaciunilo .Imi cer scuze daca mai scriu legat dar tasta de space back nu prea imi functioneaza si imi vine sa arunc laptopul