Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Încă o dată (până se reține): versetul spune clar "cine nu vrea să muncească".
O asemenea întrebare pusă unui nou născut e la fel de irațională precum întrebarea "te lepezi de Satana?" pusă pruncului la botez. QED.
Și atunci ce rost mai are botezul, dacă nu întrunește condițiile (nici nu crede, nici nu vrea, nici nu se pocăiește)? Nu e mai corect să așteptăm momentul când pruncul va crește și va dori/crede/pocăi spre a fi botezat? Dacă moare până atunci, Dumnezeu știe ce are de făcut, nu trebuie "învățat" și "ajutat" de netrebnicii de noi! El nu este un monstru să-i ardă etern în Iad doar pentru că nu le-am făcut o băiță (în lipsa condițiilor "botezul" e doar o băiță făcută într-un cadru festiv).
|
Pentru intrebarea cu lepadarea de Satana raspund nasii ... Parintii duhovnici ai copilului . Acum te intrebi cum de pot altii sa marturiseasca credinta pruncilor? Pai avem un exemplu de marturisire in Vechiul Testament.
"Iar cel ce nu se va taia-imprejur va fi nimicit "(Fac., 17, 10-14). Deci, Dumnezeu nu i-a zis lui Avraam, pentru copii si tineri, sa se taie-imprejur cand vor fi maturi, sau ca el de 99 de ani, ci toata partea barbateasca, de orice varsta ar fi, sa o taie-imprejur, iar pe nou nascuti, a opta zi dupa nasterea lor. Unii zic ca botezul pruncilor nu are valoare, caci ei nu stiu cand au fost botezati. Dar ce stia Isaac, pruncul lui Avraam, la opt zile? Desigur, nimic. Dar stiau tatal si mama sa. Asa trebuie sa fie si botezul - cum, de fapt, este practica Bisericii Ortodoxe - stiut fiind ca taierea-imprejur inchipuia botezul din Legea Noua (Col., 2, 13). Insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos S-a botezat cu acest botez al Legii Vechi, la opt zile dupa nasterea Sa (Luca, 2, 21).
Si copii vor sa munceasca?
Majoritatea copiilor nu vor sa munceasca, de ce mananca atunci? dupa Sola Scriptura nu ar trebui ...
Eu zic ca si copii marturisesc pe Dumnezeu si cred in El ... Cand au venit la Hristos pentru binecuvantare au stiut la ce vin? "nu" - raspunsul general al oamenilor. Dar Hristos Dumnezeu se pare ca citeste inima oricarui om. Ucenicii ii certa pe parinti si ii oprea, dar Hristos chiar le-a zis sa ii lase sa vina la El,
mahnit fiind., pentru ca a lor este imparatia cerurilor,
Marcu 10:
13. Și aduceau la El copii, ca să-Și pună mâinile peste ei, dar ucenicii certau pe cei ce-i aduceau.
14. Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit și le-a zis: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu.
Paradoxul este ca din perspectiva oamenilor copii aceia nu stiau pentru ce vin la Hristos, dar din perspectiva Lui Hristos Dumnezeu se pare ca ei stiau pentru ce vin -
La om toate sunt cu neputinta, pe cand la Dumnezeu toate sunt cu putinta.
Si am postat anterior ca si circumcizia, copiii au "altfel de credință decât cei maturi", si ca "se fac părtași credinței părinților lor".Acest lucru s-a demonstrat atât în legătură cu circumcizia copiilor la 8 zile, dar și în alte cazuri. Și trebuie să reții, că chiar Scriptura este cea care face paralelă între circumcizie și botez ...Coloseni 2,11-12.
Botezul crestin este o Taina Sfanta, iar nu un simbol, deoarece Mantuitorul a numit botezul "nastere de sus", in urma caruia omul se curateste de pacate si se sfinteste (Ioan, 3, 3-7). Sfantul apostol Pavel il numeste "innoirea vietii" (Rom., 6, 3-5), prin innoirea Sfantului Duh (Tit, 3, 5). Apostolul Petru spune si mai lamurit ca botezul este impartasit spre iertarea pacatelor (Fapte, 2, 38) si ca nu este numai un simbol sau o spalare a trupului - cum li se pare unora - ci este o nastere adevarata. Botezul, zice el, "va mantuieste astazi si pe voi nu ca stergere a necuratiei trupului, ci ca deschiderea cugetului bun catre Dumnezeu" (I Petru, 3, 21).
Botezul ortodox nu face altceva decat sa deschida unei persoane calea ( posibilitatea ) spre a ajunge inapoi la despatimirea pe care o avea Adam inainte de a cadea din rai, dar la una mai desavarsita din care nu se mai poate cade.
Dumnezeu cand i-a creat pe primii oameni Adam si Eva nu i-a intrebat cum vor ei sa fie, curati de patimi sau plini de patimi, ci i-a creat despatimiti. Deci Dumnezeu nu a tinut cont de vointa lor, ci i-a creat fara de patimi, dar lasandu-le posibilitatea sa cada in pacat daca vor dori aceasta. Deci Dumnezeu cand i-a creat pe primii oameni nu i-a intrebat, inainte de a-i crea , cum vor ei sa fie creati, ci i-a creat dupa cum a vrut El, netinand cont deloc de voia celor ce inca nu existau, caci nici nu se putea. Deci iata ca Dumnezeu e intolerant atunci cand trebuie sa fie. Cu atata mai mult botezul ortodox nu poate fi numit gresit in cazul pruncilor, incapabili sa aleaga, asa dupa cum Adam nu putea sa aleaga inainte de a fi creat. Botezul ortodox deschide calea spre despatimire, si pe parcursul vietii , omul ajuns la maturitate chiar daca cade, se poate intoarce la Dumnezeu prin pocainta si prin Sfanta Taina a Spovedaniei si conform pacatelor primeste canon. Dumnezeu a fost mult mai intolerant fata de Adam la creare decat suntem noi ortodocsii cu pruncii nostri, si nu e nici o greseala.
De altfel, a deschide cuiva calea spre despatimire nu e un lucru rau, nu ii faci un rau, ci un mare bine. Insa prin botez noi ortodocsii, din nefericire, nu putem sa facem pruncilor un asa de mare bine precum i-a facut Dumnezeu lui Adam la creare : nu putem sa ii facem desavarsiti si fara de patimi precum era Adam, ci doar le oferim sansa ca sa se despatimeasca in cursul vietii lor, sa ajunga la desavarsire, la Raiul cel neindoielnic din care nu se mai poate cade.