ZIZO tu zici:
Chiar daca ma voi ajuta cu Sf. Parinti ai B.O. romane cand am de discutat cu cineva dintre ai mei de aici toooot cu Biblia tre' sa-i explic ca ei nu au aceleasi scrieri ale Traditiei si apoi se complica lucrurile.
Sper sa ma fi facut inteleasa.
Eu zic asa:
Crestinii ortodocsi de pretutindeni au aceleasi scrieri ale Traditiei. Sfinti Parinti, la origine provin din diferite locuri de pe glob, dar apartin uneia si adevarata biserica crestina. indiferent unde te afli pe glob, ca si crestin, daca vrei sa intelegi Biblia te ajuti cu scrierile Sfintilor Parinti , scrieri care sunt aceleasi oriunde te-ai afla. Nu confunda Traditia crestina cu traditia unei anumite tari. Sunt total diferite. Traditia crestina, nu poate fi localizata pe harta, ca apartinand unui anume popor, sau tari, asa ca e inutil sa zici despre comunitatea unde traiesti, ca ei nu au aceleasi scrieri ale Traditiei.
Nu poti explica cuiva crestinismul fara sa folosesti scrierile crestine.
Din totdeauna omul a avut parinti crestini de la care au invatat.
Iata ce spune Avva Antonie (egiptean):
2
Tot avva Antonie, cu mintea ațintită la genunea judecăților lui Dumnezeu, a întrebat: Doamne, cum de mor unii tineri, și alții la adânci bătrâneți? De ce sunt săraci unii, iar alții se îmbogățesc? De ce nedrepții se îmbogățesc, iar drepții sunt săraci?
Și iată că o voce i-a zis: Antonie, ai grijă de tine. Căci acestea sunt judecățile lui Dumnezeu, și ție nu ți se cade să le știi.
3
L-a întrebat cineva pe avva Antonie: ce să fac ca să-i plac lui Dumnezeu? Iar bătrânul i-a răspuns: păzește ceea ce-ți spun: oriunde ai merge, să-l ai pe Dumnezeu înaintea ochilor pururea; orice ai face, să ai adeverirea4(martyria, confirmare, validare.) Sfintelor Scripturi; oriunde te-ai statornici, nu pleca devreme de-acolo. Urmează-le pe acestea trei și te vei mântui.
4
I-a spus avva Antonie avvei Pimen: lucrarea cea mare a omului e să-și arunce păcatul înaintea lui Dumnezeu, și să se aștepte la ispită până la ultima suflare.
5
A spus tot el: nimeni neispitit nu va putea merge în împărăția cerurilor. Că de aceea se spune: înlătură ispitele și nimeni nu mai e mântuit.
6
L-a întrebat avva Pamvo pe avva Antonie: ce să fac? Iar bătrânul îi spuse: nu te încrede în dreptatea ta, nu te frământa pentru cele trecute; stăpânește-ți limba și pântecele.5(Ceea ce intră și ceea ce iese.)
7
A spus avva Antonie: am văzut toate mrejele vrăjmașului întinse pe pământ, și am suspinat zicând: cine o să treacă printre ele? Și am auzit o voce care zicea: smerenia.
8
A mai spus: sunt unii care își chinuie trupurile cu nevoința, dar din lipsa duhului deosebirii6(diakrisis, discernământ.) s-au îndepărtat de Dumnezeu.
24
I s-a descoperit avvei Antonie în pustie: este la oraș unul asemenea ție, de îndeletnicirea lui vindecător, care-și dă prisosul celor ce au nevoie și care cântă în toată ziua Trisaghionul cu îngerii.
25
A spus avva Antonie: va veni o vreme când vor înnebuni oameni, și dacă vor vedea pe unul nesmintit, se vor ridica împotriva lui, zicând: aiurezi – pentru că nu va fi ca ei.
ZIZO ai citit la 8? Fi atenta sa nu cazi si tu asa. Intelegi 24 si 25>?
|