Citat:
În prealabil postat de gavriil
Predestinare = prorocie pentru ca apocalipsa dupa Ioan asta este orice ai spune nu o sa putem schimba ceea ce o sa se intimple referitor la CUVINTUL DIN APOCALIPSA PENTRU CA ESTE INEVITABIL.
Tu crezi ca o sa se intimple ceea ce spune apocalipsa dupa Ioan sau crezi ca o sa putem schimba acest sfirsit tragic si sal transformam intrun sfirsit frumos fara suferinta ?
|
va rog sa intelegeti ca predestinarea nu este tot una cu proorocia. (eu nu am pareri proprii, eu ma multumesc sa inteleg si sa marturisesc credinta crestin ortodoxa pe care o invat de la Sfintii Parinti in principal si folosind metodologia lor.)
proorocia si predestinarea:
ce au in comun: ambele vorbesc despre un viitor care va fi implinit.
ce le diferentiaza: pai in cazul proorociei, omul vede in Duhul Sfant viitorul care depinde si de alegerea si de decizia omului (asa cum am aratat mai sus, Hristos a ales sa se intrupeze si sa ne mantuiasca, Maica Domnului a ales sa faca voia lui Dumnezeu, parintii unor sfinti prooroci au ales sa stea in post si in rugaciune pentu a naste copii pe care sa ii daruiaca lui Dumnezeu), iar cazul predestinarii cel care decide este numai Dumnezeu, iar omul este o simpla marioneta care urmeaza planul lui Dumnezeu indiferent de vointa lui proprie.
Unele proorocii, in special pedepsele ale lui Dumnezeu pentru pacatele oamenilor au fost usurate daca omul s-a pocait: cazul regelui David si a proorociei pedepsei pentru omorarea lui Urie hititul sotul Batsebei, cazul regelui Ahab si a proorociei pentru omorara lui Nabot, cazul proorocului Ioana si a proorociei pentru cetatea Ninive... pe de alta parte predestinarea nu poate fi schimbata nicicum.
Cugetati un pic, daca cei 12 Apostoli ar fi fost predestinati sa fie Apostoli indeferent de vointa lor, atunci de ce Hristos inainte de a alege 12 Apostoli dintre ucenicii sai a petrecut nopatea in rugaciune si abia apoi i-a ales (Luca 6,12-13)? daca totul ar fi fost stabilit dinainte, atunci nici macar nu ar mai fi fost vorba de alegere si nici nu ar mai fi fost trebuita de rugaciune. daca exista vreo proorocie individuala cu privire la cei 12 Apostoli cu siguranta ca Hristos ar fi stiut-o si ar fi implinit-o. Sigura proorocie este cea despre tradarea unuia dintre Apostoli dar nu se zicea care... ci doar ca unul dintre ei va trada va muri (dar nu se zicea cum va muri) si va fi inlocuit (psalmul 108).