Pentru Doctor Faustus
Ortodox este un cuvant grecesc care este format din "orto" = drept, adevarat, si "doxa" care inseamna opinie, credinta. Deci ortodox este cel care are opinia/credinta adevarata/dreapta. Atata timp cat credinta mea este ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu si marturisesc ceea ce El ne-a invatat in Evanghelie, Evanghelie care nu va trece niciodata si care se va propovadui pana la capatul pamantului, credinta este cea dreapta, adica ortodoxa. Iar eu nu am afirmat nimic care sa nu fi fost afirmat de Iisus in Evanghelie, asa ca sunt in continuare ortodoxa iar Botezul primit ramane pe vecie ortodox. Ortodoxa am fost botezata si asa voi muri pentru ca nu voi trada credinta in Iisus Hristos.
Acum despre ecumenism: lasand la o parte faptul ca toate sinoadele de pana la schisma din 1054 erau sinoade ecumenice, am si eu o intrebare: Iisus Hristos era ecumenist sau nu? Ca iata ce a zis El cand apostolii vroiau sa puna monopol pe credinta asa cum doriti sa faceti dumneavoastra:
"Si I-a zis Ioan: Invatatorule, am vazut pe cineva scotand demoni in numele Tau, care nu merge dupa noi, si l-am oprit, pentru ca nu merge dupa noi.
Iar Iisus a zis: Nu-l opriti, caci nu e nimeni care, facand vreo minune in numele Meu, sa poata, degraba, sa Ma vorbeasca de rau.
Caci cine nu este impotriva noastra este pentru noi."
(Marcu, cap.9, 38:40)
Eu nu sunt impotriva voastra, dimpotriva, am zis clar ca imi plac ortodocsii si ca este bine cum fac ei, deci daca nu sunt impotriva voastra, conform cuvintelor lui Iisus, sunt cu voi. Si la fel sunt si cu catolicii si cu protestantii pentru ca nu sunt impotriva lor. Asa cum Iisus era si cu Apostolii dar si cu aceia care nu ii urmau pe apostoli, asa sunt si eu cu toti crestinii pentru ca nu sunt impotriva lor. Si daca tot nu intelegeti cum ar putea fi posibil ca cineva sa fie cu toti cei ce cred in Iisus, poate urmatoarele cuvinte ale lui Iisus va ajuta mai mult:
"Cine nu este cu Mine este impotriva Mea si cine nu aduna cu Mine risipeste."
Deci atata timp cat suntem cu Iisus adunam impreuna cu El, si deci suntem impreuna prin El pentru ca impreuna formam trupul Lui, Biserica Lui.
Nu au fost niciodata femei in Biserica Ortodoxa? Pai niciodata nu-i prea tarziu sa fie! Iisus nu a zis nicaieri ca femeia nu poate fi preot, iar in Iisus nici nu mai exista barbat si femeie (Ap. Pavel), asa ca eu ma bucur ca in sfarsit se face putintica dreptate in lumea crestina. Dumneavoastra nu sunteti in pielea mea ca sa stiti daca traiesc in Hristos sau nu, asa ca mai bine este sa va abtineti de la judecata. Eu il simt pe Domnul in viata mea in mod foarte viu si real, L-am simtit si cand mergeam in Biserica Ortodoxa, L-am simtit si in cea Catolica, si L-am simtit si in cea anglicana. Dumneavoastra ati fost in aceste biserici si nu I-ati simtit prezenta? Permiteti-mi sa ma indoiesc ca ati fost in alta biserica decat Ortodoxa, si in biserica Ortodoxa L-ati simtit, si este foarte bine. Domnul este in Biserica Ortodoxa, asa cum este peste tot unde doi sau mai multi oaameni se roaga in numele Lui. Daca dumneavoastra nu ati fost inca si in alta parte, nu puteti vorbi despre ceva ce nu cunoasteti.
Ce cauta anglicanii in Franta? Pai puteti sa ii intrebati, uitati site-ul lor, este biserica la care am fost:
http://christchurchlille.com/Services1.htm
Pe site gasiti datele de contact iar responsabilii si preotii sunt britanici asa ca puteti sa le scrieti/vorbiti in engleza, vor fi foarte bucurosi sa va raspunda.
Credinta nu are cum umbla ca o stafie prin lume, ci ea se afla in inima oamenilor, acolo unde este Imparatia Cerurilor. Iar acesti oameni formeaza astfel biserica, trupul Domnului, fiind Temple ale Duhului Sfant. Va rog sa va transpuneti cu inima si mintea dumneavoastra in timpul lui Iisus cand le zicea oamenilor: "Fie tie dupa credinta ta", "Credinta ta te-a mantuit", si apoi sa imi spuneti daca prin cuvantul "credinta" Domnul se referea la dogmele ortodoxe si la Liturghia ortodoxa, sau se referea la faptul ca acei oameni credeau pur si simplu ca El, Iisus, era Mesia, Fiul lui Dumnezeu de la care pot primi viata cea vesnica. Au fost ortodocsi sau nu aceia? S-au mantuit ei fara Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur si fara dogmele ortodoxe care inca nu erau conturate? Dar primii crestini de dupa moartea lui Iisus si pana la primul Sinod de la Niceea din 325, s-au mantuit sau nu? Ca nici aceia nu aveau nici dogmele si nici Liturghia de astazi. Erau ei ortodocsi sau nu? Si daca cineva doreste sa traiasca ca si aceia, de ce ar inceta sa fie ortodocsi? Stiti ca Imparatul Constantin cel Mare si-a amanat Botezul pana mai aproape de moarte ca sa mearga curat in fata Domnului pentru ca Taina Spovedaniei inca nu era instituita pentru a sterge pacatele? Era Imparatul ortodox in conditiile acestea? El si toti crestinii de pana la el care credeau ca Botezul te curata de pacate si apoi tot ce ai de facut este sa nu mai pacatuiesti? Erau ei ortodocsi? Daca cineva vrea sa traiasca ca si ei, este ortodox sau nu?
Cat despre Biserica anglicana, considerata de cei mai multi Biserica Catolica reformata (si femeia preot avea la gat acea banda alba pe care o au preotii catolici), poate sa-L daruiasca pe Hristos euharistic. Asta a fost prima intrebare pe care am pus-o in prima duminica in care am fost la ei, pentru a-mi da seama daca are sens sa mai merg sau nu. I-am intrebat ce reprezinta pentru ei Impartasania, si raspunsul a fost ca painea si vinul sunt Trupul si Sangele lui Iisus dat noua pentru iertarea pacatelor asa cum a zis El, si ca trebuie facuta in memoria lui Iisus dupa cum a zis tot El, si trebuie facuta pana la a doua Sa venire, si prin asta marturisim credinta nu numai in moartea si invierea Lui, dar si in a doua Sa venire.
Nu stiu ce cred TOTI protestantii, dar am prieteni baptisti si la ei este la fel, cu deosebirea ca vinul trebuie sa fie must. Dar personal inca nu am intrat in Biserica lor pentru a vedea daca este asa sau nu.