Citat:
În prealabil postat de gavriil
Nu miai raspuns la intrebare si te mai intreb o data .
Ce este apocalipsa dupa Ioan prorocie sau predestinare a omenirii ?
Noi putem face ceva inpotriva acestui sfirsit tragic ?
|
Nu iti raspund eu, ci Sfanta Scriptura spune clar ca Apocalispsa Sfantului Ioan este proorocie (nicidecum predestinare). Adica acest sfarsit tragic (doar al oamenilor rai evident) este ales exclusiv de oameni (prin pacatele lor) nicidecum impus de Dumnezeu (prin predestinare):
"Fericit este cel ce citește și cei ce ascultă cuvintele proorociei și păstrează cele scrise în aceasta! ..."Apocalipsa 1,3
" Apoi mi-a zis: Să nu pecetluiești cuvintele proorociei acestei cărți, căci vremea este aproape. ...
Și eu mărturisesc oricui ascultă cuvintele proorociei acestei cărți...
... Iar de va scoate cineva din cuvintele cărții acestei proorocii, ... "Apocalipsa 22,10,18-19
Omul are libertatea sa se pocaiasca pana in ulita clipa a vietii lui. Hristos spune clar:
"Și nu voiți să veniți la Mine, ca să aveți viață!" Ioan 5,40 ceea ce atrage judecata atat individuala cat si a omenirii intregi
"Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele. " (Ioan 3,19)
Iar daca te gandesti ca "Ziua celei de-a doua veniri a Domnului" este fixata exact (adica "batuta in cuie" si nu poate fi schimbata) privit din sistemul de referinta al omului (si al ingerilor) nu este nicidecum asa. Stim ca Hristos va veni si se vor implini toate proorociile dar de om depinde ziua judecatii... caci Dumnezeu indelung rabda doar doar ne-om pocai.
Desigur ca cei buni abia asteapta sa vina Hristos caci pentru ei este prilej de bucurie si de viata... caci chinul si moartea vesnica este doar pentru cei pacatosi si rai.
"se cuvine vouă să umblați întru viață sfântă și în cucernicie. Așteptând și grăbind venirea zilei Domnului, din pricina căreia cerurile, luând foc, se vor nimici, iar stihiile, aprinse, se vor topi! " II petru 3,11-12
Daca ziua aceea ar fi predestinata, apoi s-ar stii exact si de catre ingeri si de catre oameni , caci predesinarea tocmai aceasta inseamna exactitate, precizie... pentru ca repet in predestinare Dumnezeu e singurul care decinde (libertatea omului de a alege ce vine din ratiune fiind inutila).
Pe cand daca este doar proorocita noi stim ca se va intampla dar nu stim cand (prinvind din sistemul de referinta al omului si al ingerilor) pentru ca omul decide prin faptele lui cand se va intampla... mai repede sau mai tarziu (asa cum am aratat in citatul de mai sus al Sfantului Petru).
"Iar despre ziua aceea și despre ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl. " Marcu 13,32
Ca lupta intre bine si rau este un proces continuu, dinamic in fuctie de alegerea omului o arata foarte clar si Sfantul Pavel:
Să nu vă amăgească nimeni, cu nici un chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credință și nu se va da pe față omul nelegiuirii, fiul pierzării,...
Și acum știți ce-l oprește, ca să nu se arate decât la vremea lui. " II tesaloniceni 3,1-6.
Asadar sa luam aminte...
va rog sa studiati aceste aspecte la Sfintii Parinti de la care si eu invat doctrina crestin-ortodoxa. Acolo veti gasi raspunsurile ortodoxe la toate intrebarile dumneavoastra... explicate de oameni care au trait in sfintenie si cu siguranta ei explica mult mai bine aceste adevaruri... decat mine, care sunt un om pacatos, cu patimi.
"Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul".