View Single Post
Vechi 21.05.2007, 12:28:59
macs macs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.02.2007
Implicit

pai sa o luam pe rand:
1. ai zis ca "`Posesia demonica nu este un diagnostic valid din pct. de vedere psihiatric sau medical`. Deplin de acord, ar fi destul de greu sa fie tinand cont ca notiuni precum Dumnezeu sau diavol nu se studiaza la medicina. Inca o data - asta nu inseamna ca nu exista."

medicina (incluzand psihiatria) studiaza corpul/psihicul uman. asta nu inseamna ca se neaga existenta lui dumnezeu. pe de alta parte, posesiunea presupune afectiuni ale psihicului, corpului uman. in momentul acesta, putem considera ca posesiunea este pe un teren comun cu ambele obiecte (medicina, respectiv religia). aflandu-se la aceasta granita, ar trebui sa fie "vizibila" de ambele parti, din ambele puncte de vedere. dar asta nu se intampla, si de aceea posesiunea nu este acceptata de medicina, si nu din cauza ca aceasta nu studiaza notiunile de dumnezeu si diavol

2. legat de erzbet, ti-am zis ca ma referisem la primul ei post. tu raspunsesesi la al doilea. in acest caz, permite-mi sa readresez intrebarea ei: <<pe ce se bazeaza un preot cand da verdictul"posedat" sau "bolnav psihic?" (...)Ca daca omul face urat si se zbate si are o forta cat 3 oameni cand vede o icoana, asta nu inseamna nimic; bolnavii de schizofrenie au astefel de reactii si culmea: schizofrenicii au si o forta nebanuita cand au accese. Deci de unde stie un preot care e schizofrenic si care e posedat?>>

3. notinuea de constient colectiv este o teorie filozofica ce nu se regaseste pe deplin in concret... sunt de acord cu comportamentul care nu este neaparat subiectul exclusiv al psihanalizei, dar asta nu inseamna ca psihanaliza nu studiaza comportamentul in intregime. inseamna ca acelasi comportament poate fi studiat/analizat si de alte stiinte (in cazul de fata - religia, cu un abuz de limbaj, nefiind tocmai o stiinta). problema, din punctul meu de vedere, apare in punctul urmator: indiferent pe ce cale o iei, atata timp cat toate argumentele sunt corecte, valide, trebuie sa se ajunga la aceeasi concluzie. daca nu se intampla asta, si am zis mai sus ca nu se intampla, inseamna ca undeva s-a produs o ruptura.
este evident, cred, ca eu consider ca aceasta s-a produs in cadrul analizei religioase, iar tu in cadrul celei medicale
Reply With Quote