View Single Post
  #373  
Vechi 31.08.2010, 14:39:16
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 2.822
Implicit

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Corolarul era ca ortodocsii trebuie sa lase pruncii nebotezati, avind incredere in Dumnezeu ca poate ii va mintui el.
Nu doresc și nici nu am abilitatea să dau directive ortodocșilor, are cine s-o facă.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Nu ma provoca, te rog, iti scot iarasi teza aceea si iti fac un tabel cu toate raspunsurile de "exit" pe care le-ai incercat, si nu o sa iti placa.
Ați trecut la amenințări... s-au terminat argumentele?

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Intrebare: acest principiu cum ca Biblia se interpreteaza pe ea insasi, de unde il iei? Din Biblie?
Răspuns: Da, din Biblie.
"Cercetați cartea Domnului și citiți, că nimic din acestea nu lipsește. Căci gura Domnului a poruncit și suflarea Lui le-a adunat." (Isaia 34,16)

"Căci tav latav, tav latav, cav lacav, cav lacav, zeher sam, zeher sam, (poruncă peste poruncă, poruncă peste poruncă, regulă peste regulă, regulă peste regulă, când pe aici, când pe acolo!)" (Isaia 28,10)

"Pe care le și grăim, dar nu în cuvinte învățate din înțelepciunea omenească, ci în cuvinte învățate de la Duhul Sfânt, lămurind lucruri duhovnicești oamenilor duhovnicești." (1 Cor 2,13)

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Eu nu am respins nici nu am afirmat acest principiu. Nu va grabiti sa spuneti ca eu l-am respins din cauza propriilor prejudecati.
Am făcut o presupunere pe baza atitudinii dvs. vis a vis de Luther-cel care a formulat principiul respectiv. E adevărat m-am grăbit (deși presupunerea a fost corectă), și-mi cer scuze.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Va repeziti, nu aveti pregatire la sesizarea presupozitiilor din spatele unei teze.
E adevărat, nu am pregătire teologică.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
va voi arata ca Biblia NU se interpreteaza pe ea insasi, si ca este nevoie de interpretarea livrata de un om mai inaintat in ale credintei si, uneori, chiar de Hristos insusi.
Dar interpretarea celor mai "înaintați în ale credinței" (Iisus și sfinții apostoli) nu se găsește chiar în Scriptură? Q.E.D.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Alta intrebare: daca acceptam principiul acesta al inerpretarii Bibliei prin ea insasi (insa asta nu te scuteste sa raspunzi la prima intrebare), de ce apare pluralitatea interpretarilor in protestantismul si neoprotestantismul care il accepta? Chiar la cel care afirma ca Biblia se interpreteaza singura exista o multime de culte si separatii. Inseamna ca cei care cred in acest principiu chiar au o problema! Explica-mi cum se impaca principiul asta cu puzderia de culte neoprotestante si atunci mai vorbim.
Folosiți (dumneavoastră, ortodocșii) des acest argument, însă este subiectiv. Chiar dacă există "puzderie" de culte neoprotestante, în linii mari interpretarea Scripturii este unitară (diferențele sunt nesemnificative). Diferențele mari apar între cultele neoprotestante și cele ce neagă principiul respectiv, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Biserica, atit ortodoxa, cit si catolica, a sustinut cu alte argumente biblice
Am remarcat.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
decit cele trei citate din Iezechiel
Patru.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
ca Dumnezeu opereaza asupra unor oameni la rugaciunea altor oameni, credinciosi. Iisus insusi a operat miracole asupra unor oameni vazind credinta altora. George.marian v-a dat destule citate, dar vad ca nu le observati.
Să fim bine înțeleși: nu era vorba de "operare asupra oamenilor" datorită rugăciunilor altora, ci de "transmisibilitatea credinței" (mai corect schimbarea destinului veșnic prin rugăciunile/faptele altora). Sesizați diferența între a-l vindeca ori chiar a-l învia pe cineva din prima moarte (care e un somn oricât ați nega asta) și a-l scoate din Iad (ori a-l trimite în Rai)?

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Din perspectiva Bisericii adevarate a lui Hristos, care este Biserica celor 7 sinoade Ecumenice, credinta unui om poate avea efecte asupra altuia si unul din aceste efecte se manifesta la botez (nasul marturiseste pentru copil).
Din perspectiva Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, garantul celui botezat este Hristos. Cam riscantă delegarea nașului pentru un act cu consecințe veșnice. Ce se alege de destinul pruncului dacă nașul în ciuda aparențelor nu are credința (și roadele credinței) potrivită. Sunt atâția nași de a căror credință s-a ales praful, ce fel de credință "au transmis" aceștia?

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Ca principiu general, ar fi bine ca atunci cind argumentati o teza sa incercati sa oferiti citate din Noul Testament. Cred ca stiti de ce: abia prin intruparea, moartea si Invierea Mintuitorului se lamureste tot Vechiul Testament si toate sensurile lui. Vechiul Testament nu poate functiona ca norma de interpretare pentru Noul.
Ca principiu general, ar fi bine să nu aruncăm la coș Vechiul Testament, căci "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate" (2 Tim.3,16), spre ironia sfatului dvs. acea "toată Scriptura" este chiar [și] Vechiul Testament

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Va dau un exemplu care arata limita Vechiului Testament: "Blestemat este înaintea Domnului tot cel spînzurat pe lemn» (Deuteronom XXI, 23). Noul: "Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se pentru noi blestem; pentru că scris este: "Blestemat este tot cel spânzurat pe lemn" (Galateni, 4,13) si "Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu" (1 Corinteni, 1, 18).
Iarăși îmi livrați un exemplu contrar a ceea ce doriți să demonstrați. "Limita" este de natură umană, textul veterotestamentar poate avea valoare profetică întregind astfel interpretarea. [contra] Exemplu: șarpele de aramă.

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Tare interpretarea insa rateaza esentialul: credinta femeii credincioase face ca sotul necredincios sa se sfinteasca.
Fondul acestei enunțări e fără îndoială temerea din inima unor credincioși ai căror soți nu erau creștini, că ar rezulta întinare sau murdărie din rămânerea în legătură intimă de căsătorie cu necredincioșii. Apostolul Pavel nu vrea să spună că soțul necredincios sau soția necredincioasă s-ar face sfinți sau ar fi convertiți la creștinism, numai prin continuarea conviețuirii matrimoniale cu un creștin, sau că necredinciosul ar ajunge ca treptat să fie înclinat față de creștinism, observând efectul lui asupra tovarășului său. Lucrul acesta el îl tratează mai târziu (1 Cor.7,16). El vorbește aici despre o stare care exista de îndată ce o parte a căsătoriei devenea creștin, nu de ceva care urma să se dezvolte în viitor. „Sfințit”, deci, descrie doar starea care nu întinează. Partenerul care nu crede e sfințit în legătură cu chestiunea oportunității ca păgânii și creștinii să trăiască laolaltă în căsătorie. Dacă căsătoria este legală și e recunoscută ca atare de Biserică, cei doi sunt prin legătura căsătoriei, un trup și sunt indisolubil uniți. Acesta fiind cazul, e potrivit ca ei să trăiască laolaltă. Nu e nevoie de divorț. Acesta este esențialul "ratat" de mine. Esențialul ratat de dvs. este faptul că credința soției/soțului nu se transmite soțului/soției, interpretarea rămânând corectă și "tare".

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Hai sa nu ne atacam reciproc
Nu era atac, erau pur și simplu constatări făcute de ortodocși (unele făcute chiar pe acest forum).

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
ca pot lovi mai tare decit credeti in asa-zisa libertate care exista in cultul adventist fata de interpretarile oficiale livrate de traditia adventista a interpretarilor "corecte" ale Scripturii.
Asta cum s-o iau, ca atac sau doar ca simplă amenințare?

Citat:
În prealabil postat de licorcrist Vezi mesajul
Cunosc personal un caz de vizita a "fratilor" la casa unei nou convertite la adventism care facea toamna vin. Il facea sa il comercializeze, femeia nu bea deloc. A primit vizita a doi trimisi ai comunitatii sa o sermoneze ca nu cumva sa faca vin, ca se pune rau cu comunitatea. Si nu a fost o vizita de curtoazie, pentru ca nou convertita considera aspectul asta neesential pentru relatia ei cu Domnul.
Aham, deci nu "puteți lovi tare", ci chiar o faceți. "Tare"- după opinia dvs. Ei bine aflați că în ce privește alcoolul și drogurile, consumul, producerea și/sau comercializarea acestora constituie motiv pentruz retragerea calității de membru la adventiști.
Reply With Quote