`medicina (incluzand psihiatria) studiaza corpul/psihicul uman. asta nu inseamna ca se neaga existenta lui dumnezeu. pe de alta parte, posesiunea presupune afectiuni ale psihicului, corpului uman. in momentul acesta, putem considera ca posesiunea este pe un teren comun cu ambele obiecte (medicina, respectiv religia). aflandu-se la aceasta granita, ar trebui sa fie "vizibila" de ambele parti, din ambele puncte de vedere. dar asta nu se intampla, si de aceea posesiunea nu este acceptata de medicina, si nu din cauza ca aceasta nu studiaza notiunile de dumnezeu si diavol`
Hai sa fim un pic mai precisi... Faptul ca tu vrei sa ai o certitudinea medicala asupra posedarii demonice este un lucru imposibil si fals, ca si cerinta. Medicina nu neaga, intr-adevar (si stiinta in general existenta lui Dumnezeu), tocmai pentru ca este depasita in acest sens... obiectul cercetarii (cauza bolii - in acest caz zic eu - una spirituala) ii depaseste atributiile... si intra in atributiile unui alt domeniu de cercetare (teologic). Granita este asta: Anumite cazuri sunt complet atipice din pct. de vedere al experientei medicale. Subiectul acestor cazuri, formele de manifestare evident legate de un specific religios (deosebite de ceea ce se numeste psihoza mistica etc) pot indreptati existenta unei posedari reale.
O sa zic ce am zis mai sus: Este vorba in cele din urma daca acceptam sau nu existenta diavolului ca persoana. De asemenea, vindecarea unor astfel de bolnavi in urma slujbelor facute nu are legatura cu medicina... Pt. ca exista oameni care `nebuni` (din pct. tau de vedere) s-au vindecat de `nebunia` lor. Poti sa imi explici asta medical? O sa imi zici ca slujba in sine a dus la confruntarea pacientului cu acele refulari ale inconstientului si a rezultat vindecarea lor... Nu pot sa contrazic, insa asta nu schimba cu nimic faptul ca omul s-a vindecat... Si dincolo de particularitatile individuale, exista asadar un cadru general care poate justifica manifestarea raului in planul subconstientului uman, la fel cum binele se poate manifesta, ducand la vindecarea celui bolnav... O minune nu trebuie neaparat vazuta ca un lucru supranatural. Daca ai avea rabdare sa aflii mai multe despre religie, in general, ai vedea ca minunea este de fapt un lucru cotidian in timpul si spatiul unui om religios (vezi sacru lui Eliade, Rudolp Otto etc).
|