Sa ne fereasca Dumnezeu de ispite peste puterea noastra, caci nu se stie cum reactionam noi insine. Bine ar fi ca momentul ispitirii sa ne gaseasca despatimiti: sa nu ne pese daca altii ne fura, ne pateaza imaginea ori ne pricinuiesc un alt neajuns.
In aceeasi situatie, un om obisnuit reactioneaza altfel decat un sfant. Parerea mea este ca nu se poate ca in cazul de fata sa fie un singur vinovat. Sigur ca acum a fost filmata numai bataia nu si episodul care a precedat-o. Adica omul a filmat ceva cu intentia de a-l acuza numai pe staret, indiferent de gravitatea faptei savarsite de cel batut. Caci nu cred ca a fost batut chir fara motiv.
Acum nici din povestea cu drepturile omului n-ar trebui sa ne facem un idol. Se stie doar ca povestea cu drepturile omului este o inventie masonica menita sa instituie haosul in societate. Nu-i da parintele o palma copilului de teama sa nu-l reclame copilul! Chiar si bataia are rolul ei daca scopul nu este de a rani, ci de a indrepta. E mai corect sa-l lasi pe om sa se bata singur cu capul de pereti, ori sa-i dai o palma la timp, daca situatia o cere?
Cred ca staretul respectiv a fost cuprins de manie. Despre manie, in cartea ,,Mantuirea pacatosilor", am gasit urmatoarele:
,,Mania este o pofta de razbunare care poate fi si rea si buna. Mania buna este cand faci cuvenita izbanda ca sa indreptezi greseala si sa pazesti dreptatea. Si aceasta manie , care este indreptatita, nu numai ca nu este pacat, dar si plata ai. Dar mai cu seama este pacat cand esti dregator si ai datorie, ca mai mare, sa pedepsesti gresalele si nu te manii, precum zice dumnezeiescul Gura de Aur in Cuvantul al XI, la Matei: <<Cine nu se manie cu pricina , dupa lege greseste, caci rabdarea nesocotita seamana greseala, hraneste nepasarea si indeamna la rau, nu numai pe cei rai, dar si pe cei buni>>. Manie buna este cand vei vedea pe cineva sa greseasca la aratere cu defaimarea sfintei Legi si, maniindu-te asupra lui, sa-l pedepsesti; cand lucreaza sarbatoarea, sa-l mustri; cand isi bate joc de Biserica Domnului, sa-l bati, cum a facut Insusi Stapanul cand a batut cu biciul pe cei ce vindeau in biserica si altele ca acestea.
Mania rea este cand te manii fara randuiala si pedepsesti pe cineva cu nedreptate, ori mai mult de cat se cade sau nu este dupa dreapta socoteala. Atunci mania este un pacat, caci covarseste judecata si tulbura mintea."
Dumnezeu sa-i miluiasca pe cei implicati si sa le arate Calea, Adevarul si Viata.
|