Citat:
În prealabil postat de Crestin_Simona
Zaharie, tie ti se pare pravila ingrijiri unei familii o nimica toata?
Pai i-a tine tu o familie ca si o femeie de la A la Z si mai povestim.
Amagite de duhovnic?
Pai imi pare tare rau sa aud asta!!!
Inseamna ca dupa spusele tale, adevaratele pravile se primesc de fapt numai de la cei ,,fortosi'' in ale muncii si nu de la adevaratii iubitori de Hristos (ca doara asa au inceput de ucenici).
Duhovnicul gresind?
Nepriceperea duhovnicului? Inima rea?
Duhovnic coruptibil si nepriceput?
No comment!!!
Doar o singura intrebare? ESTI DUHOVNIC CUMVA?
Eu nu primesc pravile lungi si grele de la duhovnicul meu, dar in schimb prin atitudinea si exemplul lui, fara multe cuvinte si teorii a reusit sa ma faca sa-l ascult si sa iau seama asa cum nimeni din lumea aceasta nu a putut sa o faca.
Crezi ca in apostazia in care traim noi, este intelept sa ataci chiar asa duhovnicii (chiar daca multi dintre ei sunt cum sunt)? Este o intrebare retorica, pentru ca ai raspuns chiar tu:
Si inchei, invitandu-te sa iubesti mai mult pe aproapele !!!
|
Desi aparent ne asemanam totusi suntem deosebiti si mai ales vedem aceleasi lucruri f. deosebit . Si cind am spus ,,foarte" am spus totul .
Desi ar trebui sa ne intelegem si sa recunoastem ca ce este adevarat asa este si ce nu, nu , ne aflam in situatia paradoxala de a fi nevoiti sa oprim oameni de pe starada si sa-i intrebam ce parere au despre subiectul nostru de discutie deoare noi singuri nu ne mai putem intelege si cadea de acord ; sau sa facem un colocviu intrebind si pe multi altii ce parere au , noi fiind iarasi nepunticiosi , dar imi este teama ca sa va ajunge ca in povestea cu rabinul : si tu ai dreptate , dar si tu ai, si inca si tu ai , etc .
Sa ne spunem o parere:
1. spuneam ca in minastire muncesc maicile si calugarii pe saturate si apoi dupa toata munca isi fac pravila de calugar care nu se compara ca marime cu a unui mirea . De aceea am dat exemplul numai cu metaniile socotindu-l elocvent . Si nimeni nu ii intreaba pe monahi (ce greseala ar fi !) daca munca este prea multa , daca sunt prea obositi , daca este mai multa ca acasa in familie sau la mamica , daca le rapeste tipul lor de discutii intime cu D.zeu sau mai stie ce ! Si ei isi fac ascultarile (sau sunt indepartati din minastire ) fara cirteala si si pravila . Eu am crezut ca daca amintesc doar de metanii cei maturi inteleg suficient de bine despre ce este vorba ! Dar probabil ca dorinta de discutie sau polemica este mai dulce decit caderea pe ginduri si a chibzui . Desigur , in minastire functioneaza votul monahal al ascultarii neconditionate si chiar implinirea poruncilor cu dragoste si nu traind un sentiment de corvoada . Deci cu dragoste !
Dar noi in familie (ma refer aici la femeie , caci ea m-a invitat la dialog) nu mai avem ascultarea de buna voie si supunerea asisderea dupa cuvintul lui D.zeu cind a rostit blestemul catre Adam si Eva ! Noi astazi , datorita educatiei pe care am primit-o si cu care ne-am format si pe care o iubim nu mai avem educatia bunicii sau a strabunicii care chipurile era ,,proasta" de supusa si ascultatoare , nu, noi astazi suntem emancipati si instruiti si destepti dar nu suntem atenti la slujba cununiei cind ni se savirseste sa intelegem si sa lasam in suflet cuvintele lui Hristos, nu , pt. ca noi suntem atenti in gindul nostru la ce chef o sa urmeze dupa biserica . Dar... dar , pe parcursul casniciei suntem foarte atente ca sotul sa inteleaga ca noi nu suntem proaste ci suntem emancipate si istete si cu noi nu merge asaaaa, cu una cu doua, ca de , nu ne invata drepturile omului ca femeia este exact egala cu barbatul ... dreptul lui D.zeu nu ne intereseaza, nu este de noi , de noi este ,,desteptaciunea" si personalitatea ! Si asa se intimpla ca traitul in casnicie , adica grija casei , ca la asta ne referim (de celelalte vom vorbi cu alta ocazie) ni se pare ca o cazna , ca o corvoada si nu ca o ascultare sau implinire fireasca . Pai se pune intrebarea , ce ne-au invatat parintii, in cazul acesta mamele , ca de suntem fetite, despre ce este si ce vrea sa fie casatoria ? De ce nu ne-am ales calugaria ? stiind ca in casatorie este f. greu : trebuie sa faci toate ale casei , sa nasti, sa cresti si sa educi copii (cea mai mare parte din timp , mama este cu copii si datorita sufletului ei si inclinatiilor ei si deprinderilor ei ea este prima indrituita si obligata sa faca educatie copiilor) . Dar pe semne ca nu ne place calugaria ca de, este tare grea si la urma urmei nu este de noi , iar in casatorie stai frate ca stiu eu cum sa o dreg , pai ii spun de la inceput sotului ca avem drepturi si obligatii egale (dupa legea europei si americii) si ca eu sint credincioasa si sa ma lase sa ma inchim americii si europei ca eu in acestea cred .
Da este un mod de gindire care ar fi bine sa ne vina in minte exact cind deschidem gura sa ne impartasim . Iar dupa ce ne-am impartasit sa ne binecuvintam pe sine ca mama , ce mai iubitori de aproapele sunt !
Este o optica dar mai ales un gen de educatie primita si bine inteles o realitate dar care dupa parerea mea este doar conforma cu europa si america si cu programul revolutiei franceze . Cu D.zeu , precum baba din tren prinsa fara bilet : nu prea ! Eu nu apreciez, nu sutin si nu recomand asa ceva !
Deci daca femeia din familie se vaita de treaba , maica din minastire ce sa zica ? cumva ca s-a dus in minastire la distrugerea fiintei si la moarte ? Da , la moartea trupeasca a patimilor si la invierea duhului, asta da ! Cit de diferite sunt atitudinile celor doua ... chestie de educatie si de nevoie adevarata sau nu de Hristos !
2. La problema cu pravilele , nu m-ai inteles sora . Cu totul altceva spune textul !
3. Despre problema cu atacat duhovnicii : este o stratagema (te puteai exprima si altfel , dar asa ai vrut !) de a pune problema asa, cum ca atac duhovnicii . Astazi daca cineva iti spune ca esti ...prost , de exemplu, sari imediat la el si il intrebi de ce te face prost desi la tine nu sari mai intii ca sa te intrebi si sa te cercetezi cam cum stau lucrurile ! Motiv pt. care de multe ori trebuie sa suportam si aceasta sentinta de la celalalt : nu eu te fac prost , prost te faci tu singur cind te comporti sau vorbesti asa , eu doar ma uit la tine si vad cum esti si ma minunez !
Stiu ca nu ne place asemenea atitudine si ca nu o suportam , ca tremura carnea pe noi cind ne-o zice cineva! Stiu ! Sunt arhi multi duhovnici, si nu mai reiau aici ce am scris prin alte topicuri , care la fel cu femeile pe care le ,,inteleg" si le dau dreptate,pot fi si ei : au terminat scoala cu note de 7; 8; sau poate si mai mici si au ajuns prin orase facind simonie (cumparindu-si posturile, lucru la mare moda dar voalat, disimulat de episcopii care primesc si atunci nu spun ca se face simonie ci ca sunt de acord sa vina in oras dar sa se ingrijeasca si sa-si faca biserica) si care alearga asfel toata ziulica cautind bani, sponsori, materiale ca sa poata sa-si faca biserica, seara cazind rupti de istoviti nemaifacind pravila , nemai citind lecturi serioase de teologie pura si de zidire duhovniceasca , s.a.m.d. Rostul preotului este sa se roage cit mai mult . Un duhovnic f. serios ii spunea unui ucenic al sau mindru ca a terminat teologia : bine ca ai terminat-o ca sa poti sa te apuci de acum serios de teologie ... si nu de alte preocupari ,,duhovnicesti". Daca s-ar ruga si acasa , dupa ce termina studiul individual zilnic, pt. enoriasii din parohie atunci ar ajunge precum calugarii : nu ar mai avea timp sa doarma , ori asta ei nu prea fac (ca destul se roaga la slujbele bisericii , nu ?). Ori precum calugarii nu vor, ca doar de aceea au si ales viata de mirean !
Dar cel mai bine este sa il citesti sora cu mare aplecare pe parintele Paisie aghioritul in ,,Epistole" si vei vedea rostul calugarului , al preotului (care este sa se roage neincetat si sa studieze, asa ajuta cel mai mult pe semeni si mai putin zidin , consttruind , facind caritate, sau mai stiu eu ce !) si al mireanului !
4. Despre iubire... ma tem ca trimitindu-te sora iarasi sa cugeti la ce este si ce vrea sa fie familia, doar un exemplu , ce obligatii dumnezeiesti avem fiecare in ea, cum trebuie sa o intelegem si care este educatia duhovniceasca pe care trebuie sa o avem dobindita la intrarea in casnicie ... spuneam ca ma tem ca ma vei alege de dusman . Cred ca mai potrivit este sa te incuviintez si sa spun ca : toti trebuie sa invatam sa iubim aproapele ... afara de cei care stiu si mai ales si fac !