View Single Post
  #2  
Vechi 01.09.2010, 15:17:21
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 828
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Pentru Biserica primelor secole Botezul avea mai mult o semnificatie eshatologica, se primea la varsta maturitatii sau in pragul mortii. Dupa secolul IV Botezul a fost oficiat cu precadere in cazul pruncilor ptr ca aria de convertire in randul maturilor scade. Cu toate acestea Botezul are un efect ontologic si un sens soteriologic- fiind necesar pentru mantuire- s-a oficiat chiar si in cazul pruncilor cum frumos indeman Sfantul Grigorie Teologul pe mame: "Daca aveti copii botezatii ca nu cumva rautatea sa creasca in ei."
Amanarea Botezului pentru o anumita varsta inseamna adancirea persoanei in starea pacatului. pacatul este o boala spirituala eu cresc in aceasta boala spirituala, iar luminarea mea in credinta poate fi ingreunata. Eu sunt pentru botezul pruncilor si consider ca botezul la maturitatea accentueaza mai mult un aspect juridic de impacare cu Dumnezeu fara sa se mai aminteasca de aspectul ontologic.
Eu sunt de acord cu botezul copiilor doar în cazurile în care părinții și nașii copilului botezat sunt creștini adevărat trăitori, care se angajează foarte serios și responsabil pentru creșterea și educarea copilului în viață creștină ortodoxă veritabilă, cu multă responsabilitate de la bun început nu doar pentru asigurarea celor materiale și a educației lumești, ci și pentru o educație creștină autentică a copilului, pentru sufletul său; bineînțeles însă că eu consider că respectivului copil, adolescent, tânăr mai apoi îi trebuie acordată și libertatea de a explora singur chiar și în lumea spirituală, atunci când va fi pregătit. În cazul celor care nu sunt adevărat creștini și nu își asumă responsabilitatea foarte serioasă pentru inițierea copilului în viața creștină, eu cred că botezul ar trebui amânat și lucrat de către preot în primul rând la temeinicia creștinismului ortodox practicat de părinți și nași, și numai după rezolvarea acestor probleme cred că ar fi normal ca să poată fi primit și copiii lor la botezul creștin ortodox. Nu de alta, dar se observă că în unele cazuri părinții înșiși nu sunt foarte conștienți și responsabili cu privire la aceste lucruri, iar mai târziu lucrurile nefăcute temeinic se transmit și copiilor și asta este calea pentru instaurarea unor tradiții care nu mai au legătură cu sfânta tradiție a bisericii.

Nu cred că amânarea botezului ar duce în mod necesar la adâncirea persoanei în starea păcatului. Pe de altă parte, există persoane care s-au adâncit și se adâncesc în starea păcatului chiar și dacă au primit sfânta taină a botezului, fapt care scoate în evidență necesitatea unei lucrări mai asidue și mai profunde, mai responsabile din partea clerului și din partea celorlalți creștini ortodocși, asupra sufletului persoanei botezate. Cred că este o obligație și o cerință de o mare responsabilitate ca în inițierea și viața creștină să se pună cât mai mult accent pe calitatea inițierii și a viețuirii creștine ortodoxe, iar cantitatea să mai fie lăsată la o parte pentru că se va îngriji Dumnezeu să fie și cantitate.
Reply With Quote