Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Sursa cea mai autorizată în această privință este, probabil, Sf Ap. Luca. Nu cred că aveți temei de a contesta apostolicitatea lui. Citind ceea ce a scris asupra glosolaliei din ziua de Pentecoste veți observa cel puțin următoarele deosebiri față de falsa spiritulitate cultivată de charismaticii de toate obediențele de azi:
-în cazul apostolilor, mesajele erau articulate și inteligibile. În cazul celor care se aruncă pe jos fie din șarlatanie, fie sub acțiunea duhurilor demonice cărora le spun "duh sfânt", mesajele sunt de regulă nearticulate, guturale sau nu există sintaxă.
-apostolii vorbeau în limbi pe care ei nu le cunoșteau, și totuși se făceau înțeleși de către auditoriul venit de peste tot. Vorbeau fiecăruia în limba lui. Nu este cazul celor care practică falsa spiritualitate.
-glosolalia apostolilor era însoțită de alte semne vizibile care să arate că nu ei vorbesc, ci sunt vectori ai Duhului Sfânt care vorbește: se "materializase" sub forma unor limbi de foc.
Da. Se numește "sensus catholicus". Dar e greu de aflat din cărți, iar de pe forum cu atât mai puțin.
În cazul sfinților autentici (nu Ștefan cel Mare, Sava Brancovici și alți "sfinți" făcuți de oameni), sfințenia este rezultatul acțiunii Duhului Sfânt.
P.S: A practicat vreunul dintre ei glosolalia ? Care dintre sfinții ortodocși cu care ați vrea să semănați, din perioada postapostolică, a practicat glosolalia, ori cel puțin a recomandat-o ca fiind spiritualitate validă ? Sau care dintre sfinții mai vechi sau mai noi ai Bisericii Ortodoxe, al căror trup nu a putrezit, a afirmat vreodată că "Biserica lui Hristos" este același lucru cu "toate Bisericile" ? Cine a spus că prin "mlădițele" Lui trebuie să înțelegem toți cei care își spun creștini, din toate sectele și denominațiile ? O sursă, ceva ?
|
Eu nu contest autoritatea Sf. Ap. Luca, dar dumneavoastra o contestati pe cea a Sf. Ap. Pavel? Ca el a aratat clar ca exista o limba a oamenilor, cea despre care ati pomenit dumneavoastra, caz in care este nevoie de un interpret ca sa traduca pentru oamenii din Biserica, si una a ingerilor din care nu intelege nimeni ci se edifica doar cel care are acest dar. Glosolalia harismaticilor, din ceea ce mi-a explicat unul dintre ei, se refera la aceasta din urma. Care este diferenta intre aceasta si cea de care vorbea Sf. Ap. Pavel? Cititi capitolele 12-14 din prima epistola catre corinteni. Va dau cateva citate din aceste capitole, dar cititi-le in intregime ca sa va edificati, si apoi raspundeti-mi la intrebare, cum puteti sti ca harismaticii nu au aceeasi glosolalie.
"De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. " (cap 13)
"Căutați dragostea. Râvniți însă cele duhovnicești, dar mai ales ca să proorociți.
Pentru că cel ce vorbește într-o limbă străină nu vorbește oamenilor, ci lui Dumnezeu; și nimeni nu-l înțelege, fiindcă el, în duh, grăiește taine.
Cel ce proorocește vorbește oamenilor, spre zidire, îndemn și mângâiere.
Cel ce grăiește într-o limbă străină pe sine singur se zidește, iar cel ce proorocește zidește Biserica.
Voiesc ca voi toți să grăiți în limbi; dar mai cu seamă să proorociți. Cel ce proorocește e mai mare decât cel ce grăiește în limbi, afară numai dacă tălmăcește, ca Biserica să ia întărire. " (cap 14)
Si cred ca mai este inca un pasaj pe tema acestui subiect, dar cred ca ajung deja acestea ca sa va edificati. Dupa cum vedeti, este o limba a ingerilor si una a oamenilor. In primul caz nu intelege nimeni nimic cu exceptia cazului in care cel care are darul vorbirii in limbi il are si pe acela de interpret, iar in cazul celei de a doua, limba oamenilor, pot exista interpreti care sa inteleaga. Asa ca nu a fost mereu ca la Cincizecime, adica cei cu darul vorbirii in limbi sa vorbeasca intr-o limba pe care auditoriul sa o inteleaga. Sa se fi inselat apostolul Pavel?
Si ia uiati ce zice Ap. Pavel (cap 12), poate va da de gandit ca s-ar putea ca lupta dumneavoastra sa fie de fapt impotrva lui Dumnezeu:
"De aceea, vă fac cunoscut că precum nimeni, grăind în Duhul lui Dumnezeu, nu zice: Anatema fie Iisus! - tot așa nimeni nu poate să zică: Domn este Iisus, - decât în Duhul Sfânt.
Darurile sunt felurite, dar același Duh.
Și felurite slujiri sunt, dar același Domn.
Și lucrările sunt felurite, dar este același Dumnezeu, care lucrează toate în toți.
Și fiecăruia se dă arătarea Duhului spre folos.
Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înțelepciune, iar altuia, după același Duh, cuvântul cunoștinței.
Și unuia i se dă întru același Duh credință, iar altuia, darurile vindecărilor, întru același Duh;
Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi și altuia tălmăcirea limbilor.
Și toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește.
Căci precum trupul unul este, și are mădulare multe, iar toate mădularele trupului, multe fiind, sunt un trup, așa și Hristos.
Pentru că într-un Duh ne-am botezat noi toți, ca să fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, și toți la un Duh ne-am adăpat.
Căci și trupul nu este un mădular, ci multe. "
O sa ma interesez in ce consta "sensus catholicus", dar daca el exista intr-adevar atunci inseamna ca dumneavoastra ar trebui sa recunoasteti o biserica plina de Duh Sfant cum este si cea ortodoxa, avand in vedere ca ati afirmat ca sfintenia este rezultatul actiunii Duhului Sfant, iar in Biserica Ortodoxa sunt multi sfinti autentici, iar asta este de necontestat. Cum atunci mai puteti sustine ca Unica Biserica este doar cea catolica asa cum o cunoastem astazi? Nu vi se pare ca este o contrazicere la mijloc?
Despre practica glosolaliei la sfintii ortodocsi nu am citit, si nu am citit nici la sfintii catolici, iar Sf. Ap. Pavel, cel care vorbeste despre ea, nu am citit sa o fi si practicat-o, nici macar pe cea omeneasca, ci limbile pe care le vorbea le-a invatat asa cum invatam si noi limbile straine. Asta nu l-a facut insa sa nege existenta glosolaliei doar pentru ca el personal nu avea acest dar de la Duhul Sfant, ci a zis ca fiecare om are darul propriu de la Duhul Sfant, dupa cum vedeti mai sus.
Care dintre sfinții mai vechi sau mai noi ai Bisericii Ortodoxe, al căror trup nu a putrezit, a afirmat vreodată că "Biserica lui Hristos" este același lucru cu "toate Bisericile" ? Pai au afirmat ca doar biserica lor este buna, si iata ca Dumnezeu a facut sfinti din Biserici diferite unde fiecare a fost convins ca doar a lui este buna. Asta este neputinta omeneasca nu si Dumnezeiasca. Dumnezeu a facut sfinti si in Biserica Ortodoxa si in cea Catolica, chiar daca acele Biserici credeau despre tabara "adversa" ca nu ar fi pe calea cea buna. Daca dumneavoastra credeti ca Domnul da sfintenia pe alte criterii decat cele stabilite de El, va inselati. Si daca dumneavoastra credeti ca sfintenia sta in puterea oamenilor, iar va inselati. Este totul foarte simplu, de asta sfintii sunt si la est si la vest, in ciuda faptului ca estul crede despre vest ca nu este bun si vice-versa. Se vede bine ca nu este si parerea lui Dumnezeu care ii vede ca pe un madularele unui singur trup, cel al Domnului in care s-au botezat, sau mladite ale aceeasi vii, si se vede bine ca sfintenia nu inseamna perfectiunea, lipsa totala a greselii, ci inseamna cu totul altceva care ar trebui sa va dea de gandit...