Citat:
În prealabil postat de I.Calin
Ei, fraților, un lucru pe care mi-e greu să-l pricep și nu pot să o fac nici în ruptu' capului.
De ce administrația centrală, administrațiile locale, școlile, de fapt, cred că toate instituțiile statului din România folosesc Windows (cu toată gama de licențe, programe antivirus, arsenalul de probleme specifice), un SO extrem de costisitor care necesită mulți bani de la buget? Distribuțiile Linux (o parte dintre ele) și-au dovedit fiabilitatea, eu nu pot pricepe și pace cum de nu există oameni (sau există?) care să dorească promovarea unei distribuții Linux dezvoltată și întreținută de o echipă de programatori în interesul instituțiilor statului. Cu atât mai mult în școli, banii alocați pentru aplicațiile Windows, putând fi direcționați în altă parte. Am înțeles că Germania, țările nordice ar folosi în școli Linux. Nu mă gândesc la acceptarea mai multor distribuții, datorită portabilității unor softuri, ci la dezvoltarea uneia singure, gratuite.
|
Pai chestia asta nu este numai la noi intalnita, personal imi mai fac veacul si pe LinuQuestions un forum special pentru probleme legate de linux, numai ca-i in engleza. Din explicatiile care s-au dat pe acel forum, fiindca problema a fost ridicata adesea si acolo, acest lucru se intampla deoarece Windosul fiind cu licenta ce-i care-l distribuie in baza acelei licente isi iau si anumite angajamente cum ar fi sa-ti instaleze ei SO-ul (sunt multi care chiar nu se pricep) iti dau garantie in caz ca intervin anumite probleme pe care tu nu stii sa le rezolvi samd. Adica din anumite puncte de vedere Windows-ul este mai user friendly si pt multi care trebuie sa foloseasca PC-ul la servici dar care nu vor sa-si bata prea mult capul cu detaliile este mai accesibil decat linuxul. Evident ca odata ce ai acaparat anumite cunostinte in folosirea sist. op. linux ti se pare foarte simplu si accesibil dar multi pur si simplu au alte preocupari decat studiul SO-ului cu care lucreaza. De exemplu eu cunosc o persoana foarte talentata in Autocad si in alte programe de modelare grafica insa este tabula rasa la alte capitole chit ca este vorba despre niste lucruri elementare ce tin de gestionarea sistemului de operare.