View Single Post
Vechi 04.09.2010, 20:44:38
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
am si eu o intrebare, pentru cine poate da un raspuns cat de cat avizat.
este bine sa mergem la Sf. Liturghie de 2 ori in aceeasi zi, adica la doua biserici?
de ex. una are slujba dimineata devreme, iar cealalta mai tarziu.

1260. -" Binatia, adica doua liturghii la acelasi altar sau ca un preot sa faca doua liturghii in aceeasi zi, in ortodoxie, este cu totul, oprit. Preotul are datoria sa savarseasca intr-o zi, numai o singura liturghie, ceea ce insemneaza o moarte a lui Hristos pe care a rabdat-o o singura data si o singura patima".
(Din Pravila Bisericeasca)

Folositor si acest articol:
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...hie-88064.html

Deci asta este pentru savarsirea Sfintei Liturghii de catre preot. Iar pentru participarea la Sfanta Liturghie a crestinului, se subintelege din acestea de mai inainte: daca nu se fac doua Sfinte Liturghii nu are rost sa participam la doua, chiar daca fizic ar fi posibil. Scopul participarii noastra la Sfanta Liturghie este Impartasirea cu Hristos! Dar nu cantitativ ci in Duh, deci calitativ. Daca te-ai impartasit azi, este nerusinare si necredinta sa cauti sa te mai impartasesti inca o data in aceiasi zi.

Deci nu vad rostul ca un crestin sa participe la a doua Liturghie in aceiasi zi; poate doar daca la prima a dormit si nu L-a vazut pe Domnul cand a venit! Domnul sigur l-a vazut pe crestin!

Last Edit:
Eu am vorbit din carte si asta poate va lasa loc de interpretari. Iata de ce: in practica zilelor noastre (vai noua!), multi crestini participa la Sfanta Liturghie ca la un spectacol de opera (sau teatru, pe alocuri) si asta face ca sa se piarda acel scop unic amintit mai sus, adica Impartasirea. De aici apar, poate, anumite neintelegeri!

Last edited by Pr.Gheorghe; 04.09.2010 at 21:10:07.
Reply With Quote