Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Este foarte adevărat că motivul principal pentru participarea la Sf Liturghie este împărtășirea: slujba și toată viața Bisericii pe Sf Euharistie este centrată. Deci, aș îndrăzni să spun că, afară de cazul că ar fi primejdie de moarte, nu avem motive să ne cuminecăm de două ori în aceeași zi.
Pe de altă parte, nu trebuie să pierdem din vedere celelalte haruri și celelalte beneficii care însoțesc Sf Liturghie. Acolo mergem și ca să ne rugăm ori ca să ascultăm cuvântul Domnului.
Să luăm un exemplu: este obligația duminicală îndeplinită dacă credinciosul, întârziind la Liturghia Cuvântului, participă totuși la Liturghia Jertfei ? Este. Pe de altă parte, din sete față de Sf Evanghelie, credinciosului îi pare rău că a pierdut această primă parte, astfel încât participă la o altă Sf Liturghie, în altă biserică din alt cartier (sat) ca să o audă. În asemenea caz, nu îmi pare a fi comis nici un păcat.
Deci, după părerea mea, participarea la două Sf Liturghii (fără două cuminecări) nu este materie păcătoasă, ci totul depinde de intenție.
|
Am plecat de la premiza ca un crestin a fost la o Sfanta Liturghie pe care a trait-o cu adevarat (s-a impartasit), asta include si participarea fizica la toata slujba si apoi merge in alta biserica si o ia de la capat spunand: "doua mancaruri nu strica, doua batai strica!". Pe aceasta tema voi si continua.
In ortodoxie (fara comparatii sau atingere la adresa catolicismului) se pune accent, mai ales la Sfanta Liturghie, pe comuniunea harica intre credincios si Izvorul Harului. Odata ce am intrat in aceasta comuniune, lumina este suficienta pentru toata ziua. Daca la un Altar nu se mai poate sluji inca o Liturghie in aceiasi zi de ce oare crestinul ar avea nevoie sa mearga si la alte Liturghie, la alt Altar? Sunt doi hristosi, unul mai altfel decat celalalt? NU! este doar unul, un altar, un preot, o Jertfa, un credincios! Hristos se jertfeste pentu toti dar se ofera in mod unic pentru fiecare credincios ce este in Biserica in acel moment, adica in mod individual! Relatia la Impartasire este una strict intima. Acum se va spune ca Impartasirea este doar o parte din Sfanta Liturghie! In ortodoxie nu este asa! A participa la Sfanta Liturghie fara sa te impartasesti nu este starea de normalitate, este un "pogoramant" din cauza slabiciunii noastre; nu mai suntem vrednici sa ne apropiem caci ne-a disparut si frica de Dumnezeu si credinta si dragostea! Asta ne arunca in starea de penitenti in fata lui Dumnezeu si asa trebuie sa ne simtim atunci cand suntem la Sfanta Liturghie si nu ne-am impartasit. Chiar si asa, o "penitenta" ca Sfanta Liturghie ajunge (este suficienta) intr-o zi!
Imi este teama de ziua cand toti crestinii vor considera corect a veni la Sfanta Liturghie ca sa asculti Evanghelia zilei, sa te "incarci cu energie" prin prezenta in Casa Domnului, sa faci comuniune cu fratii si astfel sa fii un crestin mai bun! Parca suna a Cina Domnului mai mult decat a Sfanta Liturghie! Cat vor mai fi macar un preot ortodox si un crestin ortodox, Sfanta Liturghie va fi intalnire reala cu Domnul Hristos! Amin!
Nu vreau sa generez discutii "dogmatice". Am mai spus-o, mediul acesta, forumul, nu este potrivit pentru expozeuri lungi asezonate cu trimiteri, note de subsol sau bibliografii. Aici in cateva cuvinte incerci sa exprimi idei complexe cat mai clar. Pot aparea si conditii de rastalmacire (unele indreptatite oarecum), asa ca va rog sa nu "despicati firul in patru" cautand vreo eroare dogmatica. Singurul lucru ce am vrut sa-l spun este ca un crestin ortodox care a participat deplin la Sfanta Liturghie intr-o zi nu are motive si nu este corect sa caute sa mearga si la alta Sfanta liturghie in aceiasi zi. Daca in aceasta am gresit, dogmatic, va rog sa-mi atrageti atentia. Restul este doar variatie "forumistica" pe aceasta tema. Iertati-ma!