View Single Post
Vechi 05.09.2010, 12:40:16
costis costis is offline
Member

Data înregistrării: 01.11.2006
Implicit

Sunt rugaciuni de pocainta, potrivite pentru toti cei care un sentiment puternic de vinovatie pentru pacatele lor sau pentru starea lor prezenta. Si nu sunt singurele. Mai sunt si moliftele din psaltire de dupa fiecare catisma. Mai este si rugaciunea lui Manase sau rugaciunea a patra de inainte de impartasire si multe altele.

Ca o observatie la cele ce s-au mai scris anterior, ascultarea nu este o interdictie la cunoastere, nici la rugaciune si nici la lectura , exceptie facand scrierile potrivnice ortodoxiei. Altfel s-ar putea interpreta ca daca vad o carte despre Viata Sf Nectarie sau a Sf Serafim de Sarov nu am voie sa arunc ochiul in ea pentru ca nu am primit binecuvantare. Sau daca vad Acatistul Patimilor lui Iisus nu am voie sa-l citesc. Insa daca duhovnicul recomanda anumite lecturi sau rugaciuni, acelea sunt prioritare. Iar daca recomandarea vine la spovedanie, poate fi considerata canon dat de duhovnic si care trebuie indeplinit.
Regula "totul cu binecuvantare" se potriveste celor sporiti duhovniceste. Nu cred ca ar fi multi duhovnici care sa interzica o lectura din vietile sfintilor, din Proloage sau Pateric.

Last edited by costis; 05.09.2010 at 12:44:40.
Reply With Quote