View Single Post
Vechi 05.09.2010, 21:49:06
mirelat
Guest

Implicit cinci moduri de impartasire

Citat:
Īn prealabil postat de costel Vezi mesajul
"Ne putem impartasi cu adevarat in cinci feluri, in Biserica lui Hristos.
Prima impartasire si cea mai importanta este cea cu Trupul si Sangele Domnului.

A doua cale de impartasire, dupa Marele Vasile, este impartasirea duhovniceasca pe calea rugaciunii celei ganditoare a inimii. [...]

Al treilea fel de impartasire este pe calea lucrarii poruncilor lui Hristos. [...]

A patra impartasire este prin auz. Cum? Eu sunt oprit de preot atatia ani de la impartasire, fie ca sunt femeie sau barbat. Dar merg la biserica si ascult cu evlavie Sfanta Liturghie. Daca ascult cu evlavie cuvantul Domnului, de cate ori am luat un inteles duhovnicesc prin auz, de atatea ori m-am impartasit cu Hristos. Aceasta este impartasirea prin urechi, la patrulea fel de impartasire. Si Apostolul spune clar: "Credinta vine prin auz".

[...]
Al cincilea fel de impartasire este pe calea miridelor, a particelelor ce se scot pentru noi, la Sfanta Liturghie. De aceea, nu putem pune la Sfanta Liturghie pe cei betivi, pe sectari, pe cei ce se sinucid. Pentru ca acea particica ce se scoate reprezinta fata acelui suflet.
[...]
Acestea din urma sunt cai de impartasire pe calea lucrarii faptelor bune, dar nu inlocuiesc pe cea dintai. Numai o impartasire temporara si, in caz de ceva, tot trebuie sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului, cu Preacuratele Taine. Iata, asa ne putem impartasi in cinci feluri, in Biserica Universala."

Parintele Cleopa
cred ca e bine sa aducem in actualitate acest topic deschis de Costel cu ceva vreme in urma.
Reply With Quote