CITATE
"Un om care și-a pierdut serntimentul patriotic este un om care nu se mai cunoaște pe el însuși și lumea care îl înconjoară." - Herder
"Dumnezeu a diferențiat oamenii prin limbaj, moravuri, obiceiuri și uneori i-a despărțit prin munți, oceane, fluvii și pustiuri (...). Era important pentru Stăpânul Lumii, în vederea mântuirii ansamblului creației, ca fiecare popor, fiecare rasă să-și aibe fizionomia sa și caracteristicile sale proprii.
Popoarele diferențiate astfel de Dumnezeu n-ar putea fi amestecate într-unul singur decât artificial, forțat sau prin vreo scamatorie alchimică.
Popoarele trebuie să trăiască unele alături de altele fără să se amestece și să se oprime reciproc." - Herder
"Sunt un păcătos egoist ca atâția alții, dar când încerc acest sentiment omenesc incomparabil, care e patriotismul, mă simt imediat eliberat de păcate, nu mai sunt (...) izolat și mizerabil și mă confund cu poporul și cu Dumnezeu. În astfel de momente îmi dispar îndoielile despre viața mea și despre sensul vieții." - Ernst Moritz Arndt
"Nu am ieșit din era națiunilor. Tocmai am început-o. Dacă aș avea un pariu politic de făcut, în zorii mileniului III, tot pe națiuni aș paria și m-aș strădui să întăresc acest adăpost cu atât mai necesar omului cu cât multe altele (școala, armata, Biserica, profesia și chiar familia) sunt contestate." - Pierre de Boisdeffre
"În povestirea biblică, știm, oamenii, care mai vorbeau o singură limbă, își fac un plan măreț: "Să construim un oraș și un turn al cărui vârf să ajungă până la cer!" Ei renunță astfel la grădina Edenului luând de bună promisiunea șarpelui care le sapusese: "Veți fi asemenea zeilor!". Când a văzut că oamenii caută să se lepede astfel de ce le era menit și se pretind egalii Săi, Dumnezeu i-a despărțit încurcându-le limbile. Nu a fost o perdeapsă ci, mai degrabă, instaurarea unei ordini în care oamenii vor fi firesc determinați să fie smeriți și să evite manifestările celei mai diabolice trufii. Națiunea, moștenitoare a "limbilor" Genezei, se situează astfel în tradiția unei smerenii mântuitoare. Națiunea este deci unul dintre elementele externe dorite de Pronie pentru o perfectă dezvoltare a sufletului.
Întreaga istorie a Revelației arată de altfel că împărțirea oamenilor în națiuni și diferențierea lor radicală face parte din Planul divin. Era nevoie de mai multe popoare ca să existe un popor ales și trebuia ca el să aibe o identitate ca să păstreze, în ciuda slăbiciunilor omenești, moștenirea pe care Dumnezeu i-o încredințase. În sfârșit, întruparea Domnului Nostru confirmă tainic națiunea, findcă Dumnezeu devenind om, devine de asemenea membru al unei comunități naționale și nu se naște apatrid sau cetățean al lumii. Perfecționarea condiției umane pesupune deci apartenența la o națiune." - Xavier Saint Delphin
Culese de Mareș Bogdan
Last edited by TINERI PENTRU ROMANIA; 06.09.2010 at 13:36:37.
|