View Single Post
Vechi 07.09.2010, 15:28:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrãrii: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotianul Vezi mesajul
Cam la acesta concluzie am ajuns si eu.Geneza,daca este sa imi dau cu parerea in mod amator,este departe de a-si fi aratat toate intelesurile.Greseala fundamentala ar fi sa o privim simplist ceea ce nu este cazul din fericire.
...
pamant are mai multe intelesuri in Sfanta Scriptura. inseamna si pamant ca materie (din care sunt facute plantele, animalele si omul) si inseamna si planeta noastra (care nu este prima din Univers).
Pe de alta parte se arata ca nu soarele este cauza vietii si nici a luminii (intocmai cum afirma si stiinta), caci soarele este facut dupa ce apare vegetatia.

Facera cap 1:
1. Intru'nceput [1] a facut [2] Dumnezeu cerul si pamantul [3].
2. Dar pamantul era nedeslusit si ne'mplinit [4]

[1] In interiorul dimensiunii nemarginite si atemporale a lui Dumnezeu, atunci cand El, prin propria Sa vointa si putere, a hotarat ca lumea sa aiba un inceput. "Intru'nceput" (en arhé) sugereaza ca Dumnezeu transcende inceputul, ca El este anterior oricarei miscari. Arhé insa inseamna nu numai inceput, ci si principiu (tradus in Vulgata prin principium), adica conceptie, regula, norma, punct de vedere. Textul preconizeaza ideea Intelepciunii creatoare (Pr 8, 22-31), a Logosului (Cuvantului) creator (In 1, 1-3).

[2]Grecescul poiéo = "a face", il traduce pe ebraicul bara', un verb care in VT este intotdeauna folosit pentru a exprima actiunea creatoare a lui Dumnezeu. Vulgata (si unele versiuni moderne) il traduc prin "a crea", echivalentul romanesc al lui "a face". Verbul e mult mai explicit in 2 Mac 7, 28: Dumnezeu a facut totul din nimic (ceea ce exclude prezumtia unei materii preexistente). Romanescul "a face" inseamna nu numai a crea (din nimic), ci si a crea in mod organizat, potrivit unui plan, in etape prestabilite si cu o finalitate clara.

[3] Prin "cerul si pamantul" (ebraism) se intelege rezultatul creatiei, cosmosul ordonat, "existenta intregului univers" (Sf. Vasile cel Mare). Alti Sfinti Parinti inteleg lumea ingereasca si cea materiala.

[4] Nedeslusit: invizibil sau de-abia vizibil, ca prin abur. Ne'mplinit: ne'ntocmit pe de-a'ntregul; pustiu; gol; desert, fara viata. Ebraicul tohû-bohû sugereaza ideea de haos, materie informa, creata din nimic, dar inca neorganizata, nedeslusita.

Dumnezeu ii reaminteste omului ca atunci cand fost facuta planeta Pamant (din materie, care este numita de scriptura pamant), deja existau in Univers alte stele si fiinte spirituale (rationale), spunand “Unde erai tu, cand am intemeiat Pamantul? Spune-Mi, daca stii sa spui. Stii tu cine a hotarat masurile Pamantului sau cine a intins deasupra lui lantul de masurat? in ce au fost intarite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului, atunci cand stelele diminetii cantau laolalta si toti ingerii… Ma sarbatoreau?” Iov 38,4-7.

Last edited by Eugen7; 07.09.2010 at 15:36:42.
Reply With Quote