Citat:
În prealabil postat de mihailt
Normal ca imaginatiile sfinte sunt lucrarea lui Dumnezeu in imaginatia Sfintilor.
In Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul scrie ca si vederea foloseste imaginatia si nu scrie pe undeva in Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul de imaginatie ca ar fi rea sau ca ar fi aparut in urma caderii.
Gandirea imaginativa (cu imagini) e foarte folosita (in constructii si nu numai) si nu e deloc rea ci e foarte buna si ma indoiesc foarte tare ca ar fi aparuta in urma caderii.
"Facultatea de imaginație este o putere a sufletului irațional. Ea lucrează prin organele simțurilor si se numește si percepție. Imaginabil si perceptibil este ceea ce cade sub imaginație si sub percepție, după cum vederea este însăși puterea optică, iar vizibil ceea ce cade sub vedere, spre exemplu: o piatră sau altceva din acestea. Imaginația este un afect al sufletului irațional, produs de un lucru ce cade sub imaginație. Halucinația este un afect zadarnic al sufletului irațional, care nu are ca pricină nici un lucru ce cade sub imaginație. Organul puterii de imaginație este cavitatea anterioară a creierului."
Asa au fost facuti Adam si Eva de Dumnezeu cu simturi si imaginatie si nimeni nu a zis ca acestea ar fi fost cauza caderii ca doar in Sfanta Scriptura si de la Sfintii Parinti aflam de cauza caderii a fost ca Eva a fost amagita de Satana sa pacatuiasca iar nu ca imaginatia cu care Adam si Eva fusesera inzestrati de ziditor ar fi fost de vina.
Daca e sa o luam dupa cum spune Sfantul Ioan Damaschinul apoi a folosi imaginatia pentru a iti inchipui pacate se numeste halucinatie iar nu imaginatie.
(si aceasta a aparut in urma caderii iar nu imaginatia).
|
Frate, daca te sminteste ce postez eu, nu mai citi, rezuma-te la Dogmatica sf. Ioan Damaschin.
(Desi sincer nu cred ca este pericol, ca tot nu ai citit articolul.. Nici n-are importanta..)
Eu am deschis threadul pentru ca aceste lucruri ma preocupa si sper sa gaseasca si altii raspunsuri (in masura in care le cauta).