Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
Ba daaaaa. Si ce mai titirez ...
Si iti demonstrez ca te inseli.
Biserica nu avea voie sa intre in conflict cu stiinta, cel putin in aceste cazuri.
De ce? Sa-ti povesteasca Eugen7 de ce ... Biserica stia cu sute sau chiar mii de ani inaintea stiintei aceste adevaruri.
Stia si ca pamantul este rotund, ca nu se sprijina pe nimic si ca se invarte in jurul soarelui, ca exista si alte planete, ca aerul este material, etc, etc.
Pai daca Biserica stia aceste lucruri, de ce le-a mai dat la cap oamenilor de stiinta?
Chiar nu s-a gasit nici o fata bisericeasta importanta, un papa, cardinal sau vre-un mare sfant, care sa le spuna ... bai astia au dreptate, ca uite ce spune vechiul testament ...
Ma intreb daca opinia lui Eugen7 ar fi fost aceeasi, daca ar fi trait acum 500 de ani.
|
istoria arata clar ca Biserica Ortodoxa, dupa ce a cazut sub jugul otoman (musulman) nu s-a implicat in discutiile stiintifice.
Vreau doar sa subliniez ca gandirea patristica greaca a avut un alt mod de abordare a teologiei. Chiar si primul mileniu crestin era diferita abodarea parintilor greci fata de cei latini. parintii greci au "impacat" aristotelismul cu crestinismul... fiind mereu in pas cu stiintele vremii. (Este adevarat ca toate marile erezii din primul mileniu, care au necesitat sinoade ecumenice au aparut toate in partea rasariteana, greaca.)
Nu spun aceasta blamadu-i pe parintii latini (si nici Biserica Romano-Catolica), nicidecum... ci doar vreau sa arat ca era diferit modul de abordare. Dupa marea schisma din 1054 ramura de vest a Bisericii si-a luat numele de romano-catolica, dezvoltand o telogie diferita de ramura rasariteana care si-a luat numele de ortodoxa. Si atitudinile fata de stiinta au fost diferite. Daca in primul mileniu partea rasariteana dominata de cultura greaca a fost foarte activa, vestul fiind mai "sarac"... dupa anul 1000 situatia s-a schimbat, devenind dezastruasa pentru resariteni dupa caderea constantinopoluilui in 1453, in timp ce vestul a inceput sa prospere.
Intre diferentele teologice intre ramura rasariteana(ortodoxa) si cea apuseana (romano-catolica) doresc sa subliniez doar disputa isihasta din sec 14-15.
prin mila Domnului sunt ceea ce sunt (caci fara EL sunt nimic, praf si cenusa... abur care astazi este si maine nu mai este). eu invat ortodoxia de la Sfintii Parinti (reamintesc ca Sfantul Ioan Damaschin a trait in sec VIII d.Hr.) Avand in vederea acestea, cel mai problabil ca si acum 500 de ani, daca Domnul ar fi binevoit, as fi invatat (si trait) ortodoxia crestina tot dupa indrumarea Sfintilor Parinti si a Sfintei Scripturi evident.