View Single Post
  #4  
Vechi 08.09.2010, 23:09:53
Scotianul
Guest
 
Mesaje: n/a
Post

Intr-un viitor indepartat,pe care sper sa nu-l prind,pe vremea stranepotilor din ,,Nano Age", problema ridicata in acesta topic s-ar putea sa se rezolve rapid:

,,Masinaria care ghiceste gandurile este cu un pas mai aproape de realitate, dupa ce oamenii de stiinta au descoperit o cale de a transpune gandurile oamenilor in cuvinte.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Utah au reusit sa transpuna semnalele creierului in cuvinte, dupa ce au atasat senzori pe suprafata creierului, in premiera.Tehnologia, ce are o acuratete de pana la 90%, ofera o cale de comunicare cu pacientii paralizati ce nu pot vorbi si poate sa conduca la inventarea unei masini care sa citeasca gandurile.

Tehnologia ar putea fi disponibila pentru lucrul cu pacientii paralizati in 2 - 3 ani, a declarat profesorul Bradley Greger, coordonatorul experimentului.

"Am reusit sa decodam cuvinte folosind doar semnalele emise de creier. As numi aceasta tehnologie cititor de ganduri iar in doi sau trei ani va fi disponibila pentru pacientii paralizati", a mai sustinut el.

Experimentul a constat in atasarea a doua grile de cate 16 electrozi de dimensiuni foarte mici de centrii vorbirii ai creierului unui pacient suferind de epilepsie. Pacientul avea o parte din cutia craniana indepartata in urma unei alte interventii chirurgicale menite sa-i amelioreze boala.

Folosind acesti electrozi, oamenii de stiinta au reusit sa inregistreze semnalele emise de creier pe un calculator, pe masura ce pacientul repeta fiecare dintre cele zece cuvinte considerate de maxima importanta pentru a comunica cu un pacient paralizat: da, nu, cald, frig, foame, sete, salut, la revedere, mai mult sau mai putin.

Doar daca ne gandim la un cuvant, fara a-l rosti, in creier se produc aceleasi semnale, este de parere autorul studiului. In viitor se doreste si atasarea unui "dispozitiv de traducere" si a unei cutii vocale, care sa rosteasca cuvantul gandit de pacient. In cazul pacientilor paralizati, creierul este adesea sanatos, producandu-se aceleasi semnale ca si in cazul persoanelor sanatoase."

Articolul de la care s-a plecat poate fi citit aici
Reply With Quote