CÂTEVA CUVINTE DESPRE PATIMA BEȚIEI [pag. 303-308]
[continuarea postarii precedente]
Să mai fie știut și aceasta, că otrava, care se adună în trup din multă băutură, nu stă degeaba nici o clipă. Ea lucrează pe nesimțite ca și viermii în lemn. Ea atacă organele cele mai gingașe ale trupului (mai ales plămânii, stomacul, ficatul și creierii). Dar omul nu pricepe aceasta decât atunci când îl ruinează desăvârșit. Viermele băuturii lucrează mocnit, însă merge în plin spre distrugere. Pot să treacă 5, uneori 10 sau chiar 20 de ani până când se ivește boala. Însă boala nu vine singură, ci vine mai totdeauna însoțită de alte două sau trei boli grele. Atunci nu mai este vindecare, căci toți doctorii spun că bolile, care se ivesc din alte pricini, se pot vindeca prin leacuri sau prin operații, însă cele care se ivesc din băutură, nu mai au sfârșit decât la moarte.
Spre știință fraților cititori
Din câte am scris mai înainte poate li s-a părut la unii că eu le scriu spre mustrarea lor, deși eu nu le scriu spre mustrarea altora, ci mai mult spre îndreptarea lipsurilor mele (mai întâi) și apoi pentru folosul celor care vor citi.
Însă rândurile de față, vă mărturisesc că sunt mult mai spre mustrarea năravului meu, care nu se sfiește a se cuibări și în fundul pustiei.
Boala aceasta a clevetirii mă urmărește în tot locul și mă gândesc că poate scriind mereu cuvinte de la Sf. Părinți, se va rușina odată și va fugi de la mine, cu darul lui Dumnezeu și cu rugăciunile Sfinților.
Aceasta aș dori să se întâmple cu toți frații și surorile mele cele duhovnicești, cari pătimesc ca și mine, ca nu cumva să se păgubească de mântuire prin urâciunea năravului.
Bunul Dumnezeu să ne ajute la toți. Amin.
Al frățiilor voastre smerit rugător,
Ieroschimonahul Ioan Iacob,
Schitul Sf. Ana,
Hozeva 1958
|