UN ADAOS DESPRE ADEVĂRATA MĂRTURISIRE ȘI DOUĂ PILDE DESPRE MINCIUNĂ (pag. 462-464)
Mulți dintre noi ne-am obișnuit să înșirăm la mărturisire numele păcatelor, fără să arătăm și gradul (sau măsura) la care au ajuns aceste păcate.
Ne place să ne mărturisim cam în felul acesta:
“Am greșit părinte, cu mândria, cu zavistia, cu lăcomia, cu minciuna, cu trândăvia, cu clevetirea și cu tot felul de păcate. Mă rog de mă iartă și de mă dezleagă!”
Nici nu se poate o mărturisire mai frumoasă și mai ușoară ca aceasta. Dar să ne întrebăm, oare am deschis noi inima în fața duhovnicului înșirând numai pomelnicul obișnuit al păcatelor? Oare înțelege preotul starea noastră sufletească? Numai dacă este văzător cu duhul poate să ne priceapă rănile, altfel nu poate pricepe.
În adevăr, aceleași păcate le mărturisesc și copiii, precum și oamenii cu viață aleasă. Toți greșim. Dar cât de mult se deosebește măsura păcatelor de la unul la altul!
Și copiii se mândresc și spun minciuni, dar păcatele lor nu sunt de moarte, căci ei încă nu știu să deosebească binele de rău și nici nu au vicleșug ca oamenii în vârstă. La unii este mândrie copilărească, iar la alții mândrie satanicească.(asemenea cu a mândrului Lucifer).
La fel este și cu minciuna: unii spun minciuni ca să facă haz, iar alții prin minciuni pricinuiesc durere și necaz. Minciuna care este spusă fără răutate, pricinuiește mai ales râs, fără a face vătămare altora.
Iar când minciuna izvorește din răutate, atunci ea aduce lacrimi și blesteme, ba uneori aduce deznădejde și omoruri. Minciuna care nu izvorește din răutate și nu urmărește vătămarea altora, aceasta nu este cu adevărat minciună, ci este mai mult o vorbă prefăcută sau o glumă nevinovată. De multe ori vedem că și oamenii cei sfinți s-au folosit de asemenea vorbe prefăcute pentru a acoperi faptele lor cele bune, sau pentru a fi defăimați de oameni.
În vremea când au năvălit păgânii Perși în Palestina (la anul 614) se afla pe Muntele Eleon o mânăstire, în care trăiau 400 de fecioare. Când au intrat păgânii în această mânăstire, au început să le junghie ca pe niște porumbițe. Dar înainte de a le ucide, căutau ca să le batjocorească cu sila. Unul dintre ostași a ales pe una mai tânără, târând-o cu sine a o necinsti. Atunci fecioara a zis către el:
“Mă rog tinere, să nu mă silești și eu îți voi da niște untdelemn cu dar minunat. Cu acesta dacă te ungi, nu poate să te rănească nici o armă la război. El te va păzi mai bine decât pavăza și scutul.”
Auzind acestea ostașul, i-a făgăduit că o va cruța, dar în gândul lui dorea să dobândească mai întâi untdelemnul cel minunat și pe urmă să-și împlinească pofta lui cea spurcată.
În sfârșit, fecioara a adus un vas cu untdelemn (de care se pune în mâncare) și i-a zis să se ungă la gât și ea să-l lovească cu sabia ca să se încredințezede puterea cea minunată a untdelemnului.
El însă n-a primit, ci i-a zis să se ungă ea întâi și el să facă încercare cu sabia. Atunci fecioara s-a bucurat, căci aceasta era dorința ei.
Deci ungându-se ea la gât, i-a zis s-o lovească cu sabia fără frică. Atunci păgânul a lovit cu toată puterea și mare i-a fost mirarea când a văzut capul ei căzând la pământ.
Atunci a priceput că a fost înșelat și mult s-a întristat, pentru că nu și-a împlinit pofta.
Prin meșteșugul acesta, sfânta fecioară și-a păstrat fecioria nestricată dobândind și cununa neveștejită a muceniciei.
Pilda ei a încurajat și pe celelalte fecioare și căutau în tot chipul să se împotrivească păgânilor, cu dorința de a muri curate.
Iată o minciună care a pricinuit cunună.
Sunt însă și minciuni care aduc numai vătămare și pierzare.
În mânăstirea de fecioare care era sub conducerea Sf. Pahomie (unde se aflau vreo 700 de fecioare) a avut loc următoarea întâmplare:
A venit odată la poarta mânăstirii un meșter croitor, întrebând dacă nu au ceva de cusut. Atunci a ieșit o călugăriță tânără și a zis croitorului:
“Noi avem aici croitorese și nu este de lucru pentru altul străin”. Numai atât a rostit călugărița și a intrat iarăși în mânăstire.
În vremea când vorbea cu străinul la poartă, a văzut-o una dintre călugărițe. N-a trecut multă vreme după aceasta și s-au sfădit între ele, călugărița care a vorbit cu străinul și cea care a văzut-o vorbind. Aceasta din urmă, voind să se răzbune, a clevetit-o pe cealaltă către altele, că a căzut în păcat cu meșterul croitor. Câteva dintre ele, fiind cuprinse de răutate au primit minciuna drept adevăr, răspândind vorbe în toată mânăstirea. Biata călugăriță (care nici cu gândul nu s-a dus la asemenea lucru) n-a mai putut suferi rușinea care s-a făcut în mânăstire și din multa întristare, s-a aruncat pe ascuns în râu și s-a înecat.
Atunci cealaltă căugăriță, văzând pierzarea sufletească și rușinea din mânăstire, care s-a făcut pentru minciuna ei, a căzut în deznădejde și s-a spânzurat. Aflând acestea preotul și economul mânăstirii, a poruncit să nu se pomenească la rugăciune nici una, nici alta. Iar cele care din răutate s-au învoit la minciună și au răspândit-o, au fost oprite 7 ani de la Sf. Împărtășire.
Din aceste pilde se vede cât de mult se deosebește minciuna unuia de a celuilalt. Deci când ne mărturisim să nu facem numai o înșiruire seacă a păcatelor, ci este nevoie să spunem și măsura răutății lor (cu ce scop le-am făcut și ce fel de vătămare am pricinuit cu ele).
De pildă când spunem la mărturisire că am greșit cu lăcomia, aceasta nu înseamnează că ne-am arătat păcatul deplin, căci nu este nimeni care să nu greșească cu lăcomia.
Unul mănâncă lacom câteodată când este prea obosit și prea flămând.
Altul mănâncă și bea cu lăcomie totdeauna până când se umflă și amețește. Iar altul din lăcomie nedreptățește și năpăstuiește pe fratele lui. Deci nu este aceeași lăcomie la toți.
Cel dintâi alunecă uneori numai în păcatul lăcomiei. Cel de al doilea este robit totdeauna de patima lăcomiei (care este păcat de moarte). Iar cel care din lăcomie nedreptățește și năpăstuiește pe altul, acela săvârșește un păcat și mai mare, care strigă răzbunare la cer.
Dacă nu facem mărturisirea lămurit, atunci dezlegarea preotului nu ne folosește, iar Sf. Împărtășire se ia cu nevrednicie, căci preotul de dezleagă fără să cunoască boala noastră și niciodată nu poate să dea canonul (sau sfatul) care ni se cuvine.
|