religia si cultele religioase au jucat un rol primordial in formarea societatii, a evolutiei ei, a sistemelor de drept, a normelor morale etc. daca fizica, chimia, biologia, sociologia, economia sunt materii obligatorii cred ca este absolut necesar sa avem o materie obligatorie numita religie.
Insa adevarata problema este curriculum acestei materii si dascalii. Daca predarea religiei inseamna Propoaganda Ortodoxa, Propagada Catolica sau Propaganda Neoprotestanta atunci sunt de acord cu schimbarea denumirii in Elemente de Ortodoxie, Catolicism, Penticostale... si sa nu aiba obligativitate.
Insa religia in sens general nu inseamna doar Ortodoxia. De acea cred ca ar trebui facuta o prezentare istorica a credintelor, cultelor si religiilor. Avand in vedere ca suntem un stat crestin cred ca ar trebui insistat pe trasaturile religiilor abrahamice si apoi insistat asupra crestinismul si a religiei nationale.
Dascalii nu cred ca trebuie sa fie preoti ci teologi. Un preot ar prezenta subiectiv religia mai ales cand s-ar referi la alte credinte. Un teolog ar trebui sa fie obiectiv.
Copiii nu ar trebui obligati sa invete rugaciuni - "daca nu inveti "Crezul" iei un 4" - ci trebuie stimulati sa inteleaga ceea ce invata.
O baza pentru materie consider ca trebuie sa fie toleranta religioasa.
|