Citat:
În prealabil postat de samson
Iar faci o paralela lipsita de sens. In cazul botezului conditia este sa crezi ca sa poti fi botezat. In cazul circumciziei asa a zis Dumnezeu,sa fie circumcisi la 8 zile.Porunca e clara. De ce nu e porunca la fel si in cazul botezului?
In al doilea rand circumcizia denota apartenenta persoanei respective la poporul evreu. Ori daca parintii tai erau evrei atunci si tu te nasteai evreu chit ca voiai chit ca nu voiai. Lucru care nu e nicidecum valabil in cazul credintei, pot fi parintii credinciosi dar copii sa nu fie.
|
Astea sunt abureli prostești bune de servit copiilor de grădiniță. Botezul arată apartenența la marea familie creștină. Iar în ceea ce privește credința care este granița dintre a crede și a nu crede ? Este atât de simplă cum o prezentați voi?
Adică ceva de genul "m-am predat Mântuitorului meu personal" și "am fost mântuit" cum spuneți voi?
Și marele apostol Petru când mergea pe ape a început să se îndoiască, a avut căderi? Înseamnă asta ca tot timpul a fost necredincios?
Matei 14.31 "Iar Iisus, întinzând îndată mâna, l-a apucat și a zis: Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?"
sau:
Marcu 9.24 "Cred, Doamne! Ajută necredinței mele."- cum spune tatăl băiatului vindecat de Iisus, înseamnă asta că era un necredincios? Sau că era un credincios desăvârșit? Nu inseamnă nici una nici alta.
Biblia ne arată în permanență că aceiași persoană poate fi credincioasă până la martiriu în anumite situații, iar în altele aceiași persoană poate fi lașă.
Granița strictă dintre credință și necredință nu o fac decât sectele de "mântuiți" neoprotestanți cu filosofiile lor pentru copii proști.
Citat:
În prealabil postat de samson
Ori daca parintii tai erau evrei atunci si tu te nasteai evreu chit ca voiai chit ca nu voiai. Lucru care nu e nicidecum valabil in cazul credintei, pot fi parintii credinciosi dar copii sa nu fie.
|
Așa cum spunea și Danuț mai sus, în Vechiul Testament tăierea împrejur prefigura credința botezului
Acest lucru este dezvoltat de sfântul apostol Pavel în capitolul 4 al epistolei către Romani:
4. Dar cum i s-a socotit? Când era tăiat împrejur sau când era netăiat împrejur? Nu când era tăiat împrejur, ci când era netăiat împrejur.
11. Iar semnul tăierii împrejur l-a primit ca pecete a dreptății pentru CREDINȚA lui din vremea netăierii împrejur, ca să fie el părinte al tuturor celor ce cred, netăiați împrejur, pentru a li se socoti și lor ca dreptate,
12. Și părinte al celor tăiați împrejur. Dar nu numai al celor care sunt tăiați împrejur, ci și care umblă pe urmele credinței pe care o avea părintele nostru Avraam, pe când era netăiat împrejur.
Avraam a mijlocit așadar prin tăierea sa împrejur și pentru cei tăiați împrejur , dar și pentru cei netăiați împrejur, dar care aveau credință.
Să reluăm:
Fapte 17. 10. Iar legământul dintre Mine și tine și urmașii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziți, este acesta: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur.
...
12. În neamul vostru, tot pruncul de parte bărbătească, născut la voi în casă sau cumpărat cu bani de la alt neam, care nu-i din seminția voastră, să se taie împrejur în ziua a opta.
(Nu numai evreii trebuiau să se taie împrejur, o făceau si ceilalți care trăiau printre evrei fie că voiau fie că nu)
Să ne referim și la exemplele referitoare la Botez din Noul Testament.
Fapte 16.15 “Iar după ce s-a botezat și ea ȘI CASA EI, ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți.”
Fapte 16.33″Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat EL ȘI TOȚI AI LUI ÎNDATĂ.”
In Antichitate casa unui om insemna si copii mici și servitorii.
De ce nu ne spune Duhul Sfânt- Autorul scripturii că pruncii, handicapații și bolnavii care nu puteau să mărturisească erau excluși de la Botez?
Mai mult, așa cum se știe și sectele neoprotestante practică botezul copiilor dar că o fac atunci când aceștia se apropie de adolescență.
Unde delimitează în Biblie, Duhul sfânt, vârsta la care un copil poate fi botezat sau gradul de handicap al unui retardat mintal ca să poată fi botezat sau nu?
Și de unde știu ereticii neoprotestanți că într-adevăr adolescenții și cei care se botează la ei cred sau nu cu adevărat în Hristos? Până la urmă credința înseamnă fapte, nu o simplă mărturisire de ochii lumii.