Din volumul în curs de apariție la Editura Cathisma, DUHOVNIC LA PUȘCĂRIE mărturiile pline de învățăminte ale unui preot monah care a spovedit 25. 000 de deținuți din închisorile țariste
Am întîlnit aici și un deținut rascolnic, care îmi zîmbea de fiecare dată cînd mă vedea și, scoțînd o Evanghelie slavonească jerpelită din buzunar mă întreba cum să facă să trăiască după Evanghelie și să moștenească Împărăția lui Dumnezeu. Îi spuneam de fiecare dată:
- Prin dragostea lucrătoare față de Dumnezeu și aproapele vei înfăptui în tine toată Evanghelia.
- Spune-mi, părințele, rogu-te mai simplu, că asta prea puțin înțeleg.
- Fiule, iubește-l pe aproapele tău și pe Dumnezeu în așa fel, de parcă tu nici nu ai trăi, ci doar Dumnezeu și aproapele ar trăi.
- Eu, părinte, trăiesc deja de șaptesprezece ani prin închisori, acum sunt trimis la muncă silnică și voi pleca într-acolo peste vreo două săptămîni. Aș vrea să vorbesc, părinte, cu dumneavoastră pînă atunci. Vă rog, părinte, să treceți pe la mine.
Peste două săptămîini arestantul-rascolnic, cu Evanghelia în mînă, se apropie iarăși de mine și, luînd binecuvîntare, m-a anunțat că a cerut administrației să fie mutat într-o celulă de o singură persoană. Cererea i se aprobă. Am venit în una din următoarele zile la pușcărie și supraveghetorul mă înștiințează că cutare din cutare celulă dorește să mă vadă. Am mers la el. Rascolnicul m-a primit cu cea mai mare bucurie. Ne-am așezat pe podea.
- Părinte! Simt tot mai mult că zilele ni-s numărate. Vreau să-mi descopăr sufletul în fața dumneavoastră, și doar dumneavoastră veți ști cele despre mine. Sunt de loc din Moscova, am fost om bogat odată. M-am însurat, copii nu aveam. M-am cunoscut cu un episcop de rit vechi, sfîntul Metodie, pe care, părinte, guvernul l-a înfundat undeva în Siberia. Cu toate că sunt bezpopoveț, [1] acest episcop m-a influențat mult. După ce am plecat de la el am hotărît să rostesc mereu în minte Tatăl nostru. La început mi-era foarte greu, peste două luni însă m-am obișnuit într-atît de mult cu această minunată rugăciune, încît o repetam și noaptea în somn. Și nevastă-mea s-a îmbolnăvit de această rugăciune. Trăiam în pace și bucurie sufletească. Către acea vreme răbufni slava lui Lev Tolstoi. [2] Am mers și eu la el. Am fost primit. I-am povestit viața mea, iar el m-a privit și mi-a zîmbit: Să nu ai învățător pe pămînt, ci Hristos să fie învățătorul tău. Cumpără-ți o Sfîntă Evanghelie și învață din ea. Am ieșit bucuros de la el. Peste două luni de la acestea am plecat cu trenul la Tula, să-mi vizitez un amic. Cînd m-am întors, acasă le-am găsit pe toate bune și frumoase. Peste vreo trei zile mă întorc de la un prieten acasă și aud în casa mea țipete, intru în fugă țipetele vin dinspre dormitorul soției. Privesc soția stă întinsă pe podea, cu inima sfîrtecată, iar alături stă un vechi cunoscut, care tot acest timp i-a făcut curte nevestei mele. O ceruse în căsătorie, însă ea nu-l iubea și nu a acceptat. Iar el, cu toate că era căsătorit și avea patru copii, nu înceta a-i face curte. După ce am vizitat acel episcop, nevastă-mea încetase să mai meargă chiar și la teatru și nu ieșea, în genere, nicăieri. Cînd am văzut o asemenea priveliște sîngeroasă m-am îngrozit. Ucigașul a căzut la picioarele mele cerîndu-și iertare. Inițial am vrut să-l omor, apoi mi-am adus aminte de Hristos și i-am spus: Mergi și nu mai fă asta, iar eu însumi m-am dus la poliție și am zis că eu mi-am ucis nevasta. M-au judecat și m-au închis în pușcărie. La Moscova am stat relativ puțin, apoi am fost mutat la Tiumeni. Din Tiumeni am fost din nou mutat, la Krasnoiarsk. În închisoarea de aici s-a întîmplat un omor pe care l-am luat iarăși asupra mea. Acum sunt trimis, prin închisoarea voastră, la muncă silnică. Știți, părinte, Dumnezeu mi-e martor cît de mult îmi iubesc frații mei deținuți. Iată-i, toți sunt ca niște îngeri ai lui Dumnezeu și Hiristos îi va mîntui neapărat. Cînd va fi Judecata de Apoi, Hristos va spune tuturor arestanților: Întemnițații Mei, suferinzii Mei, frații Mei mai mici, veniți la Mine, căci v-am pregătit sălaș deosebit, zidit pe strădaniile și lacrimile voastre fierbinți, luminați, deci, ca și soarele, în Împărăția Tatălui Ceresc! Și toți arestanții se vor umple atunci de bucurie și se vor proslăvi în veac în Împărăția Mielului lui Dumnezeu.
Deținutul și-a acoperit fața cu Evanghelia și a început să plîngă.
- Ce fel de dispoziție sufletească ai de obicei?
- Părinte! I-aș iubi pe toți, i-aș ierta pe toți și pentru toți oamenii aș suferi veșnic. Cred, părinte, că rugăciunea m-a preschimbat astfel, căci în liberate nu eram așa.
- Ai oare vreo tristețe pe suflet?
- Nu, niciodată. Cînd conștiința este curată în fața lui Dumnezeu, atunci lumina bucuriei din suflet nu mai încetează să ardă. Acum, în afară de Tatăl nostru, rostesc săptămînal, marțea, Doamne, al Meu ești și eu sunt al Tău, mîntuiește-mă!. Eu, părinte, nu m-aș fi deschis ție dacă nu erau să mă miște într-atît de mult predicile tale. Ele au o influență foarte mare asupra inimilor noastre. Nu în zadar arestanții vă iubesc. Acum se pregătesc să vă aducă în dar o felicitare și o icoană. Sunt în stare să meargă oriunde după dumneavoastră, chiar și în foc. V-am îndrăgit și eu, părinte. Am o rugăminte la dumneavoastră. Vă rog să mă mărturisiți și să mă împărtășiți, căci nu m-am împărtășit niciodată în viață.
- Poate dorești, fiule, să săvîrșesc și mirungerea [3] asupra ta?
- Bine, vă voi fi foarte recunoscător pentru asta.
I-am făcut mirungerea în aceeași celulă, a doua zi s-a spovedit și i-am dat împărtășania cu cele sfinte. Am intrat peste vreo săptămînă. M-a rugat să-l mai împărtășesc odată, m-a rugat aceasta cu lacrimi în ochi. După aceasta l-am pierdut din vedere. L-am reîntîlnit peste un an în infirmeria pușcăriei din Algacensk, în timp ce cutrieram ocnele Nercinskului. Am stat vreo două ore de vorbă. Era foarte bucuros de întîlnire. Ne-am mai întîlnit peste o altă jumătate de an, cînd am revenit în această pușcărie și iată că în a treia zi a aflării mele acolo mă cheamă deținuții la patul de moarte al acestui fericit pușcăriaș. Cînd am intrat, m-a întîmpinat cu cea mai mare bucurie, s-a ridicat puțin și s-a însemnat cu semnul crucii, zicînd:
- Iată, părinte, voi părăsi și eu peste un ceas pămîntul.
Peste cîteva minute nu mai putea sta așezat și s-a culcat în așternut. Șoptea ceva. Apoi, aruncîndu-și privirea în sus, a spus:
- S-au deschis cerurile, iată coboară la mine Maica lui Dumnezeu și împreună cu ea mulțime de sfinți. Îi vezi, părinte?
- Nu, copile, nu-i văd.
- Iată și Hristos, Împăratul Slavei, a apărut pe nori și pogoară spre noi.
Zicînd acestea, mădularele sale începură să se miște energic. Nu-și rupea ochii din partea sa dreaptă. Pe mine mă luaseră fiorii.
- Doamne, strigă muribundul, aș fi vrut să mai sufăr pentru alții aici pe pămînt, facă-se însă după voia Ta, Doamne! Pe acest părinte mîntuiește-l!
Peste un minut nu mai era printre noi. Deținuții îl plîngeau în hohote. Nu pot să-l uit niciodată. În viață fiind încă, a văzut trei vedenii. Mi-a spus despre acest lucru la spovedanie. Fie ca Dumnezeu să-i dea după moarte acel dar pe care l-a avut încă din timpul vieții pămîntești, ca să ne ajute și acum pe noi, păcătoșii, să ne ducem crucea grea aici, pe pămînt.
În practica mea penitenciară astfel de creștini exemplari am întîlnit foarte puțini, însă am întîlnit. Acești oameni sunt cu adevărat aleși ai lui Hristos. Pentru aceștia nu este viață în afară de Hristos! Cît nu ar fi suferit de mult, prin cîte chinuri, lipsuri și înjosiri nu ar fi trecut, găseau în toate acestea doar mîngîiere și bucurie, un fel de dulceață duhovnicească, și nimic altceva nu vedeau și nimic altceva nu trăiau.
NOTE:
1. Bezpopoveț literal, fără popă, care nu recunoaște preoția (din rusă).
2. Lev Tolstoi a fost puternic influențat de ideile neoprotestante astfel încît, din inerția celebrității sale, reuși să inițieze o mișcare de opoziție destul de influentă față de Biserica Ortodoxă Rusă, adepții săi fiind numiți tolstovtsy. Celebrul scriitor și-a asumat cu plăcere rolul de guru religios, avînd chiar inițiativă de a scrie o evanghelie proprie.
3. Mirungerea se cerea săvîrșită din motivul că deținutul fusese oarecînd despărțit de Biserică, alipindu-se sectei bezpopovților.
>>
http://savatie.wordpress.com/2008/11...orile-tariste/