View Single Post
  #5  
Vechi 14.09.2010, 20:53:19
crestinOrtodoxa
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Asta se intampla pentru ca lumea a ajuns sa ia din crestinism doar ceea ce-i convine. Cunosc nenumarate persoane care impartasesc opinia asta: crestinismul, asa cum e el "propovaduit de popi" e "invechit". "Dumnezeu exista", "Iisus a inviat", dar "Biserica exagereaza cu prezervativele" si cu "relatiile extramaritale". Ba chiar multi sunt de parere ca Biserica ar face bine sa-si revizuiasca pozitia fata de multe din temele astea. Astia sunt oameni care nici macar nu au idee despre Patristica sau despre de ce e ea importanta. Oameni la carora intrebarile gen "unde scrie in Biblie ca trebuie sa te inchini la cruce?" le pot pune probleme.

Aceste atitudini nu sunt descurajate destul, asa ca prolifereaza si vor continua s-o faca pana cand vor ajunge opinia majoritara a mirenilor, atata timp cat nu se vor lua masuri. Si nu, nu se vor lua masuri, pentru ca nepasarea Bisericii a fost prea indelungata si nu a cautat sa-i tina din scurt pe credinciosi, asa cum fac alte religii (vezi islamul); orice masuri punitive nu vor face altceva decat sa indeparteze mirenii de Biserica si sa-i impinga catre deism sau crestinismul de factura baptist-americana, unde fiecare congregatie si credincios intelege si interpreteaza Biblia cum doreste. Biserica stie asta si tocmai de-aia tace.

Nu e prima oara cand discut subiectul asta pe forum. Ultima oara eram de parere ca Biserica fie se va adapta, reformand doctrina, fie o sa cada in schisma, pentru ca unii vor sesiza raul produs lor de catre lipsa luarii de atitudine a Bisericii.

Acum realizez ca, de fapt, Biserica s-a resemnat de mult cu ideea. Nu se va reforma, ca sa nu piarda brusc sustinerea "habotnicilor", total opusi oricarei reforme. In acelasi timp nu va pune piciorul in prag in privinta prezervativelor, vietii extraconjugale s.a., ca sa nu piarda suportul "moderatilor" de care vorbeam mai sus. Pe termen scurt lucrurile vor persista intr-o oarecare stabilitate. Apoi, dupa o generatie sau doua (uitati-va la majoritatea tinerilor de azi sau la ce iese din facultatea de teologie), numarul "habotnicilor" se va reduce constant, pana cand vor deveni irelevanti si vor putea fi aruncati ca maseaua stricata. Si sa vezi atunci ecumenism si reforme la care nu va mai comenta nimeni.

Cred ca incep sa-i iau din ce in ce mai serios pe astia care sustin sus si tare ca actuala conducere a BOR e clar ecumenista. O, ce n-as da sa mor o suta de ani de-acum inainte, sunt sigur ca viata bisericii pana atunci o sa fie un spectacol extrem de interesant.



... cata dreptate ai! desi esti pesimist legat de soarta Bisericii... sper sa gresesti, desi are sens ce spui...


Cat despre crestinii care habar n-au la ce se roaga- ai dreptate 100%.
Majoritatea iau doar ce le place din ortodoxie. Le place ideea unui Dumnezeu personal "insotit" de ingeri si sfinti la care te poti ruga asa ca sa te prefaci putin ca esti "smerit"- un act teatral, la care se adauga insa senzatia de siguranta oferita de biserica.

Problema nu stiu daca vine din lipsa catehismului- catehism inseamna predica de la sfarsitul slujbei, si asta se tine, si preotii vorbesc ce trebuie.La predica n-am auzit nici un preot sa spuna aiureli, explica corect, pe inteles si detaliat, de multe ori chiar incercand si fortandu-se sa dea toate argumentele posibile ca ce spune este invatatura corecta. Problema e ca "ascultatorii" nu vor sa auda. Revin la Dumnezeul personal, ignorand Dumnezeul Bisericii.

Predica este o parte foarte importanta, totusi pt majoritatea e un fel de "bla bla bla, hai mai repede, ca sa ne miruim si sa plecam".

Problema nu e din interiorul Bisericii, problema e de la credinciiosi.
Traim intr-un mediu atat de distantat de spiritul ortodoxiei incat este dificil sa vedem macar calea corecta. Pana si muzica de fundal din magazine, moda, noile "mijloace de distractie", totul ne distrage atentia de la ce inseamna de fapt ortodoxia. Cum spune parintele Serafim Rose, ortodoxia este religia patimirii. NU este adaptarea la timpurile noi. Ortodoxia inseamna suferinta, si pt multi, in zilele noatre, calea aceasta care duce spre autodistrugere nu are sens. Societatea "consumista" ne "educa" sa traim acum, sa FIM FERICITI ACUM. Ortodoxia este exact opusul. Si are sens. Are sens, nu doar din punctul de vedere al obtinerii fericirii in viata de apoi... ci si din punctul de vedere al omului care cauta sa traiasca si sa timta ceva autentic. Nu poate rezulta ceva autentic din "imbuibarea" toturor simturilor si din "trairea fericirii de moment", e ca zi cum te-ai izola de realitate. Si incepi sa vezi realitatea distorsionat, sa traiesti distorsionat, si, ce e cel mai rau- sa te obisnuiesti cu traiul asta si sa-l crezi corect.
Ortodoxia este religia patimirii, a suferintei- adica a simtamintelor autentice, nefalsificate. Ne distantam de cele lumesti si ne apropiem de Dumnezeu- adica de adevar.
Cat a fost pe pamant, Iisus nu a obtinut nimic usor, nimic prin lingusiri sau prin staruinte indelungi. Adevar brut, dumnezeiesc cu adevarat, nimic inselator. "Cine nu este cu Mine e impotriva mea". Nu ca paganii care au spus "cine nu e impotriva noastra, e cu noi".

...sa dea Dumnezeu ca noi, cei ce stim cat de cat "la ce ne rugam", puterea sa urmam calea cea ingusta. Pt ca e mult mai pacat sa stii si sa nu faci.
Reply With Quote