"Pai asta este ideea... de ce vindecarea asta, daca este una medicala, nu survine intr-un mediu medical? de ce efectul placebo nu lucreaza pt. unii dintre `bolnavi` doar in urma Sf. Maslu....?"
tu aici ai luat doar un caz particular. efectul placebo se manifesta in multe alte laturi ale medicinei, si nu in urma sf. maslu. importanta este convingerea pe care o are persoana respectiva. de exemplu, citisem mai de mult un articol despre un om care avea nu mai stiu ce boala, si caruia i s-a zis ca i se administreaza un medicament care il va vindeca, dar in schimb i s-a administrat unul fara nici un efect in problema pe care o avea el. pana la urma s-a vindecat. de ce? pentru ca avea convingerea ca se va vindeca. era nevoie de ceva care sa-i alimenteze convingerea asta. in exemplul tau, acest ceva este sf. maslu.
"credinta este o forma de cunoasteere la fel de sigura in sistemul meu (si al lui Platon, Aristotel etc) pe cat este observatia in sistemul tau de valori"
si cand credinta cu observatia se contrazic, careie ii dai intaietate ? :)
p.s.: mi-a placut teribil de mult ce ai postat la topicul cu "sarutul frantuzesc" :D
|