Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Harul nu este tot una cu Duhul Sfant. Duhul Sfant este Dumnezeu adevarat, una din persoanele Sfintei Treimi.
HAR, haruri, s. n. 1. (În religia creștină) Dar2, ajutor spiritual, grație divină acordată omului. ◊ Expr. (Cu sensul religios atenuat sau pierdut) Har Domnului! exclamație prin care cineva își exprimă satisfacția pentru reușita unui lucru; slavă Domnului! ♦ Puterea sacramentală a preoților de a oficia actele de cult. 2. Calitate, însușire, dispoziție naturală care face pe cineva vrednic de admirație; p. ext. talent, vocație, dar2. 3. (Înv.) Dar2 sau răsplată acordată cuiva ca un semn de bunăvoință, ca o favoare deosebită. – Din sl. chari.
Harismă
http://ro.orthodoxwiki.org/Harism%C4%83
Noțiunea de harismă poate fi întâlnită de 17 ori în Noul Testament și în toate locurile ea subliniază caracterul de "dar" dat de Dumnezeu; ...
Noțiunea de harismă are o arie semantică foarte largă în Noul Testament, ea putând să desemneze toate darurile pe care Dumnezeu le dă celor ce cred în El, cât și harul mântuitor. Legătura dintre cei doi termeni, harismă și har, în gândirea Sfântului Apostol Pavel nu este deloc întâmplătoare, deoarece apostolul dorește să sublinieze că și harul mântuitor este și el tot un dar (Romani 5, 15-16).
"2. Dacă în adevăr ați auzit de iconomia harului lui Dumnezeu care mi-a fost dat mie pentru voi, ...
7. Al cărei slujitor m-am făcut după darul harului lui Dumnezeu, ce mi-a fost dat mie, prin lucrarea puterii Sale;
8. Mie, celui mai mic decât toți sfinții, mi-a fost dat harul acesta, ca să binevestesc neamurilor bogăția lui Hristos, de nepătruns,
9. Și să descopăr tuturor care este iconomia tainei celei din veci ascunse în Dumnezeu, Ziditorul a toate, prin Iisus Hristos, " Efeseni cap 3
|
Eugen,
Si prin paragraful pe care l-ati dat, si prin celelalte date de tricesimusquintus, inteleg la fel, ca Harul este tot una cu Duhul Sfant. Darurile (harismele) sunt ale Duhului Sfant, nu? Si uitati ce scrie Sf. Ap. Pavel in paragraful pe care l-ati dat: "Al cărei slujitor m-am făcut după darul harului lui Dumnezeu", vedeti ca harul are daruri, iar cum darurile sunt ale Duhului Sfant, inseamna ca harul este Duhul Sfant, iar "darul harului" este "darul Duhului Sfant". Este foarte simplu.Iar faptul ca Harul este o energie necreata a lui Dumnezeu, asa cum zic ortodocsii, nu face decat sa intareasca si mai mult, pentru ca Duhul Sfant este energia necreata care purcede de la Dumnezeu Tatal si sufla unde vrea, iar noi, fiind temple ale Duhului Sfant, suntem de fapt temple ale acestei energii necreate, si rezultatul interactiunii dintre noi si Duhul Sfant sunt darurile, adica harismele. Iar darul despre care vorbeste Ap. Pavel in paragraful dat de dumneavoastra este cel al propovaduirii Evangheliei, adica a proorocirii, si nu oricui, ci la neamuri. Uitati paragraful complet:
"1. Pentru aceasta, eu Pavel, intemnitatul lui Iisus Hristos pentru voi, neamurile,
2. Daca in adevar ati auzit de iconomia harului lui Dumnezeu care mi-a fost dat mie pentru voi,
3. Ca prin descoperire mi s-a dat in cunostinta aceasta taina, precum v-am scris inainte pe scurt.
4. De unde, citind, puteti sa cunoasteti intelegerea mea in taina lui Hristos,
5. Care, in alte veacuri, nu s-a facut cunoscuta fiilor oamenilor, cum s-a descoperit acum sfintilor Sai apostoli si prooroci, prin Duhul:
6. Anume ca neamurile sunt impreuna mostenitoare (cu iudeii) si madulare ale aceluiasi trup si impreuna-partasi ai fagaduintei, in Hristos Iisus, prin Evanghelie,
7. Al carei slujitor m-am facut dupa darul harului lui Dumnezeu, ce mi-a fost dat mie, prin lucrarea puterii Sale;
8. Mie, celui mai mic decat toti sfintii, mi-a fost dat harul acesta, ca sa binevestesc neamurilor bogatia lui Hristos, de nepatruns,
9. Si sa descopar tuturor care este iconomia tainei celei din veci ascunse in Dumnezeu, Ziditorul a toate, prin Iisus Hristos,
10. Pentru ca intelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri sa se faca cunoscuta acum, prin Biserica, incepatoriilor si stapaniilor, in ceruri,
11. Dupa sfatul cel din veci, pe care El l-a implinit in Hristos Iisus, Domnul nostru,"
Dupa cum vedeti, spune: "cum s-a descoperit acum sfintilor Sai apostoli si prooroci, prin Duhul" (adica Duhul Sfant care vorbea prin prooroci), si apoi apostolul vorbeste despre darul harului, har care nu poate fi decat Duhul de care tocmai a pomenit, si mai apoi zice "mi-a fost dat harul acesta, ca sa binevestesc neamurilor bogatia lui Hristos, de nepatruns," deci iar vorbeste despre Duhul Sfant, pentru ca Duhul Sfant era cel care vorbea prin prooroci, adica prin vestitorii cuvantului lui Dumnezeu. Totul are sens cand harul este Duhul Sfant iar darurile/harismele sunt lucrarea Duhului Sfant in noi, adica lucrarea harului. Din nici un pasaj nu rezulta altceva.