View Single Post
Vechi 15.09.2010, 21:26:07
adiandrea6 adiandrea6 is offline
Banned

Data înregistrării: 19.08.2010
Locație: Franta, Lille
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
dupa modul in care ganditi (despre preoti in special dar si in general despre crestinismul ortodox) probabil ca singurul lucru care (inca) va determina sa va considerati crestina ortodoxa este doar Taina Sfintei Impartasanii, pe care o acceptati ca taina si ca realitate (nu simbol).

Despre faptul de a fi ortodoxa: Botezul ortodox fiind pe viata, si eu sunt ortodoxa pe viata. Iar ortodox inseamna drept credincios, asa ca eu vreau sa cred drept, adica dupa cum a invatat Hristos. Iar Hristos i-a invatat pe apostoli sa nu faca dupa cum fac Imparatii lumii acesteia (si ia ghiciti, ritualul preotilor de la ortodocsi de unde este luat? V-ati pus intrebarea de ce este atat de diferit de al latinilor?), si ca atare le-a zis apostolilor ca cel care vrea sa fie mai mare peste ceilalti, sa se faca pe sine mic si sa slujeasca lor. Nu prea imi rezulta lucrul acesta din ierarhia preotilor ortodocsi. Asta nu inseamna ca nu imi plac preotii, ba chiar am gasit acum unul femeie care imi place foarte mult, ci am zis doar ca nu prea se justifica existenta preotilor, preotul fiind doar Iisus Hristos, iar restul fiind doar slujitori ai Sai. Acum faptul ca acesti slujitori vor sa isi spuna preoti nu Il impiedica pe Domnul sa lucreze prin ei, asa ca eu ii respect pe ei si puterea data lor de Hristos, dar la fel se intampla si cu pastorii, si ei sunt slujitorii lui Hristos si au putere mare de la Acesta. Asa ca ii respect si pe ei. Nu-i adevarat ca nu imi plac preotii, ci imi plac si pastorii. Este o diferenta.
Si o alta diferenta este faptul ca eu am fost atee pana la 17 ani si ca atare am fost adusa la credinta nu de doctrina ortodoxa ci de chemarea lui Hristos care s-a facut printr-o minune in viata mea legata de Biblie. Si ca atare, inca de la inceput, credinta mea a fost centrata pe o relatie personala cu Dumnezeu pe care L-am descoperit prin intermediul Bibliei, si nicidecum nu prin dogme. Si inca de la inceput L-am rugat sa imi arate care este credinta cea adevarata dintre toate cate exista, si nicidecum nu am fost indoctrinata de copil ca Ortodoxia este cea buna si toate celelalte sunt rele. Asta s-a produs abia la adolescenta, dupa ce am inceput sa fiu credincioasa, insa intamplandu-se la varsta adulta, se vede bine ca pana la urma nu a avut acelasi impact ca la cei care sunt indoctrinati de mici. M-au speriat cu bau-baul la inceput, dar pana la urma am reusit sa ma desprind cu ajutorul Domnului si sa inteleg ca raspunsul la intrebarea mea este unul singur:" Iisus Hristos" si nicidecum "Ortodoxia". A fost o vreme cand credeam ca raspunsul este Ortodoxia, dar acum nu mai am nici un dubiu ca raspunsul este "Iisus Hristos" - "Calea, Adevarul si Viata". Calea nu este Ortodoxia, ci Calea este Iisus Hristos. Iar cele doua, Ortodoxia si Iisus Hristos, nu sunt unul si acelasi "lucru". Asta nu inseamna ca sunt mai putin ortodoxa! Ar fi chiar absurd sa fie mai putin drept credincios (ortodox) unul care crede ca, Calea este Iisus Hristos!

Citat:
de ce doar cei ce marturisesc cele sapte Sfinte Taine (si in special Taina Euharistiei ca fiind reala) au in Biserica Sfinte Moaste izvoratoare de mir si care fac minuni; precum si sfinti care fac minuni?! (spre slava lui Dumnezeu evident)

si de ce in mediul monahal cu precadere (dar nu exclusiv) se gasesc sfinti (care au sfinte moaste si fac minuni)?
Pentru ca in aceste biserici oamenii au dezvoltat cultul sfintilor si ca atare Domnul face dupa credinta lor.
Au nevoie ortodocsii de sfinti pentru a crede? Da, asa ca Domnul le arata care sunt sfintii Sai. Insa cei aratati pentru a intari credinta ortodocsilor nu sunt singurii sfinti.
Catolicii de exemplu, au si ei cele 7 Taine, dar au cultul sfintilor mai putin dezvoltat pentru ca se tem ceva mai mult decat ortodocsii sa nu cumva sa cada in idolatrie, asa ca Domnul le arata mai putini dintre sfintii Sai, si acum cu greu se autentifica ca si sfant o persoana, in sensul ca se fac multe cercetari si multe procese si minunile sunt verificate la sange pentru a fi siguri ca sunt autentice.
Protestantii care au teama mare de a nu cadea in idolatrie, au dezvoltat doar cultul Domnului, Domnul fiind Dumnezeu, asa ca Domnul le face si lor dupa credinta lor, adica se fac minuni la fel de mari ca si cele ale sfintilor, dar se fac prin credinta si rugaciuni adresate strict lui Dumnezeu, fara nici un alt intermediar, si sunt convinsa ca puteti primi gramada de marturii despre minuni de la (neo)protestanti. Eu am primit destule de la baptisti (pentru ca am prieteni baptisti), si unele marturii sunt cu adevarat cutremuratoare.
Minunile au legatura cu credinta indiferent daca biserica are preoti sau pastori.

Citat:
Sfantul Apostol Ioan evanghelistul folosteste pentru el insusi aceasta titulatura "presbiter" in a doua si a treia sa epistola, ceea ce demonstreaza ca presbiter are un sens mult mai larg insemnand si preot (El fiind preot petnru ca era Apostol si putea "sluji la mese" adica la Taina Sfintei Euharistii si toate celelate Sfinte Taine).
Bine-nteles ca foloseste titulatura "presbiter". Bine ca nu mai spuneti ca o foloseste pe cea de preot. Si poate, ca sa va convingeti si mai mult ce era un presbiter, cititi cu atentie Vechiul Testament si o sa ii gasiti acolo. Nu erau deloc preoti ci erau barbatii evrei respectati de popor si o sa vedeti ce atributii aveau. Cat despre slujirea la mese, deja v-a spus altcineva despre ce este vorba, si daca nu v-ati convins inca ce se facea la masa, cititi si la Ap. Pavel pasajul in care ii apostrofeaza ca unii beau vin pe saturate si altii deloc, si le mai zice ca ar trebui sa manance pe saturate acasa si nu la aceste mese unde ar trebui sa ii lase pe saraci sa manance mai mult. Nu suna deloc a Sfanta Euharistie aceasta masa, nu vi se pare?

Last edited by adiandrea6; 15.09.2010 at 21:35:12.
Reply With Quote