Citat:
În prealabil postat de samson
Corect, botezul arata apartenenta la marea familie crestina, numai ca vezi tu, mai intai trebuie sa crezi ca sa devii crestin, nu te nasti crestin.
NP nu prezinta credinta intr-un mod simplu, a crede nu inseamna doar sa zici "cred" ci inseamna sa traiesti dupa cum ne-a invatat Hristos. Un exemplu e Iosif, care avea posibilitatea sa si comita adulter si sa beneficieze de toate privilegiile care rezultau de aici insa el a preferat sa nu pacatuiasca si sa asculte de Dumnezeu desi asta i-a adus inchisoare.
Asta cu m-am predat Mantuitorului sunt clisee, eu ma refer la o traire in ascultare de Dumnezeu, nu la clisee.
A avea o cadere nu inseamna sa fii necredincios. A trai in pacat inseamna sa fii necredincios, lipsa sensibilitatii fata de pacat(sa nu ai nici o pb cand pacatuiesti). Avram a cazut, David a cazut, insa Dumnezeu ii numeste oameni dupa inima Lui.
A fi credincios nu inseamna sa fii perfect. Lui Petru Hristos i se adreseaza "putin credinciosule" nu necredinciosului.
Esti cam in ceata in ceea ce priveste credinta si necredinta. Faptul ca un om cade nu inseamna ca e necredincios. Trairea in pacat denota necredinta, faptul ca nu dai 2 bani pe ce zice Hristos si traiesti dupa pofte pacatoase.
Exista o granita clara intre credinta si necredinta, fapt scos in evidenta si de Sf Scriptura. A crede inseamna sa traiesti dupa cum a zis Hristos, a nu crede inseamna sa traiesti dupa poftele firii.
In primul rand casa respectiva nu inseamna ca erau servitori si copii mici. Lidia, ca despre ea era vorba, era o vanzatoare ceea ce indica faptul ca nu facea parte din clasa instarita ca sa aiba robi. Dar si daca avea, botezul lor era posibil daca ei au crezut. Asta e invatatura lui Hristos, ca cine crede sa se boteze, nu sa se boteze oricine si apoi poate o sa creada. Faci speculatii pe baza unor lucruri care nu ai cum sa le dovedesti(prezenta bebelusilor in casa Lidiei).
In cazul temnicerului uite ce spune Sf scriptura:
"Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și toți ai lui îndată.
Și ducându-i în casă, a pus masa și s-a veselit cu toată casa, crezând în Dumnezeu. "
Dupa cum vezi s-a veselit cu toata casa crezand in Dumnezeu. Toata casa a crezut, nu doar el, de aceea a fost posibi botezul celor din casa lui.
Nu vad de unde tragi concluzia ca bolnavii nu puteau marturisi. Eu vad cazul ologului care a fost dus printr-un acoperis in prezenta Domnului.
Pruncii nu au ce marturisi, pentru ca lor le lipseste discernamantul, la fel celor handicapati mintal.
Duhul Sfant nu pune o delimitare de varsta, delimitarea clara care se face este aceea ca doar cei ce cred se pot boteza, lucru care este evident din Sf Scriptura. Ori ca sa crezi trebuie sa ai discernamant, sa faci alegerea dintre bine si rau.
Omul poate sa minta, si sa dea o falsa marturie de credinta, dar va raspunde in fata lui Dumnezeu. In ceea ce priveste biserica, se iau masuri disciplinare in cazul celor care s-au botezat dar nu duc o viata de credinta.
Nimeni nu poate garanta ca unul care se boteaza crede cu adevarat, poate pacali pe ceilalti dar nu pe Dumnezeu, care este Judecatorul suprem.
Insa ce sa zicem la ortodocsi unde toti sunt botezati si majoritatea traiesc in pacat fara nici cea mai mica jena.
|
Dumnezeiasca Scriptura ne arata atunci cand ne infatiseaza pe Eliseu intins rugand pe Dumnezeu, deasupra copilului mort al vaduvei, cap langa cap, fata catre fata, astfel ca madularele profetului intinse deasupra copilului sa corespunda intocmai madularelor acestuia si picioarele unuia, picioarelor celuilalt. Daca se cerceteaza chestiunea dupa fire si dupa trupul omenesc, un copil nu poate avea aceeasi masura ca un adult; madulare mici nu se potrivesc exact unora mai mari. Dar ceea ce se exprima aici este egalitatea dumnezeiasca si duhovniceasca potrivit careia toti oamenii sunt de aceeasi masura si de aceeasi varsta; nu este cu putinta sa se stabileasca deosebiri de varsta si de crestere trupeasca decat in ceea ce-l priveste pe om, nu pe Dumnezeu : cu atat mai mult nu trebuie sa se spuna ca harul insusi, care este dat celor botezati, este mai mic sau mai mare, dupa varsta celor care il primesc. Nu! Duhul Sfant este dat in chip egal tuturor, nu dupa o masura proportionala, ci dupa o bunatate si bunavointa parinteasca. Caci Dumnezeu nu are preferinte dupa varsta si persoana, ci El este pentru toti, in imparatia harului ceresc, un tata care imparte egal". Asadar botezam pruncii pentru a face parte din Biserica Lui Hristos, in caz de nu pot trai si ajunge la o constiinta in Duhul Sfant. Pruncii, chiar daca nu pot marturisi prin cuvinte, credinta lor este marturisita prin credinta nasilor, parintii duhovnicesti ai lor. Pruncii marturisesc dragostea lor care o au pentru Dumnezeu, dragoste pe care Mantuitorul ne indeamna sa o avem, de aceea nu putem sa ii indepartam de botez, prunci fiind, pentru ca Mantuitorul ne indeamna sa fim precum ei:
Matei 18:
4. Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăția cerurilor.
Voi de ce dati copiilor vostri de mancare? Scriptura zice ca cei ce nu muncesc sa nu manance? De ce le dati? vor ei sa munceasca?
Credinta ologului a fost marturisita de slujitorii ologului, nicidecum de olog personal.
Matei 9:2-6 "Si iata, I-au adus un slabanog zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, i-a zis slabanogului : Indrazneste fiule, iertate fie pacatele tale… Ridica-te, ia-ti patul si mergi la casa ta!" Credinta prietenilor slabanogului a facut posibila atat vindecarea fizica cat si iertarea de pacate.
Tu zici ca avea o cadere nu inseamna sa fii necredincios? Samson iar dai dovada de ilogism. Ai probleme grave cu Biblia. Mintea ta e marginita doar la Sola Scriptura si doar la litera. Nu poti pune cap la cap niste argumente logice!
Eu zic sa te uiti la Iuda care a fost Apostol oare el credea sau nu credea? Avea Iuda pacate ale firii: desfranare, beție, etc.? NU! Avea patimă de bani, lăcomie, dar totuși avea și puțină credință! Și Hristos l-a ales Apostol! Așa că cine ești tu să înlături un prunc de la botez, să îl înlături de harul Duhului Sfânt, când Iuda a fost Apostolul Lui Hristos!
Iuda s-a lepadat de Hristos si regreta ca L-a vandut pana s-a sinucis. Petru s-a lepadat de Hristos, dar apoi s-a pocait. Oare caderea lui Iuda nu il face necredincios? Dupa tine, daca cazi inseamna ca nu esti necredincios. Oare lepadarea lui Petru nu il face necredincios? Normal ca ii face necredinciosi !! Prin cadere devii pacatos si poti sa ajungi in hula impotriva Duhului Sfant, în deznadejede care duce la sinucidere, fapt observat si la Iuda.
Căderea înseamna clar necredință! Iar necredința este invinsă de smerenie cum zice psalmistul:
Ps. 130
2. Dimpotrivă, mi-am smerit și mi-am domolit sufletul meu, ca un prunc înțărcat de mama lui, ca răsplată a sufletului meu.
Daca crezi precum afirmi tu gata traiesti fara de pacat? NU! Viata intreaga este lupta, cazi te ridici, te pocaiesti. Apostolii au stat langa Hristos ani de zile. Au ascultat cuvantul Lui de invatatura , au cazut in deznadejde, in lepadare de Hristos, unul dintre ei s-a sinucis, altii au avut smerenie, credinta necesara de pocainta. Mai avem un soi de necredinta, sau de putina credinta cea a lui Toma. Așa si tu ajungi sa combati botezul copiilor ca nu pot ei marturisi. Dar asta este o conceptie neoprotestanta. Iar asemenea lui Toma iti adresez si tie: Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut! Pana nu a venit Duhul Adevarului la Cincizecime, nu au avut credinta data sfintilor.
Botezul pentru noi inseamna impartasirea harului Lui Dumnezeu intr-un mod egal atat pentru copii cat si pentru maturi. Pentru cadere noi avem Spovedania si pocainta. Voi aveti trufia, va inaltati de va credeti deja mantuiti! Vai de barna din ochii vostrii!
Botezul pruncilor este practicat de pe vremea apostolilor , nu apare o singura marturie in Biblie impotriva lui asupra pruncilor, ca tu faci ce faci si intorci rationalul in irational dupa doctrinele neoprotestante. Ti-am dovedit prin documente istorice, s-au descoperit morminte arheologice de prunci botezati in Italia, si tu tot pe a ta o sustii. Protestantii boteaza pruncii: luteranii, anglicanii, probabil si calvinstii etc. iar voi va credeti atat de inventivi in ale Bibliei, incat inventati prigoane de prin secolul V asupra celor ce doreau botez de maturitate. Ti-am demonstrat ca Biserica nu a tinut nicio prigoana din cauza botezului, fapt demonstrat prin Sfinti Ierarhi botezati la maturitate, iar botezul pruncilor nu a fost inventat, ci e de origine apostolica, demonstrat prin marturiile Ipolit Romanul (170-236 d.Hr) si Sfanta Biblie.
„Botezati mai intii copii; si daca pot vorbi pentru ei insusi, lasati sa vorbeasca. Daca nu, lasati pe parinti sau pe cineva din familie sa vorbeasca pentru ei.” (Traditia Apostolica 21:16).
Samson facem gargara prin ilogismele tale. Dupa atatea postari tot le sucesti dupa mintea ta cazuta in erezie. Rog un administrator sa sesizeze acest thread si sa il blocheze ca dupa ilogismele tale ne invartim ca mâța dupa coada in polemici despre botez.
Roaga-te Lui Dumnezeu să îți ajute necredinței tale. Să ne rugăm cu toții pentru necredința ta! Și roagă-te pentru cei botezați ortodox, cazuți in păcate să ajungă la pocăință, intoarce-i către o viață în Hristos în Biserica Ortodoxă! Amin.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi păcătoșii!