Citat:
În prealabil postat de Traditie1
Eu cred că nici nu a zâmbit.
Mesajele de pe acest topic arată cum noi avem tendința să-L plăsmuim pe Dumnezeu după imaginația noastră (wishful thinking) și ele reflectă o concepție străină Bisericii. Dacă starea normală a Mântuitorului ar fi fost aceea de a avea un zâmbet pe buze sau dacă ar fi zâmbit măcar uneori aceasta s-ar fi reflectat în imagistica bisericească dar nicăieri nu vei găsi o reprezentare a Lui zâmbind, nici măcar una. Această imagistică a Bisericii e strâns legată de teologia și cultura ei, este o reflectare a caracterului ascetic al Bisericii, caracter de care cei mai mulți creștini sunt din păcate străini. 'Creștinismul' contemporan roz, al zâmbetelor și formalităților e o inovație străină nu numai de Tradiția Bisericii ci și de adevărul lui Dumnezeu.
Dacă în cazul Sfinților (deși nici ei nu sunt reprezentați zâmbind) e firesc să presupunem că zâmbeau, cazul Mântuitorului e altceva. Natura omenească a Lui nu includea neștiința și sentimentele, El nu avea stări emoționale care sunt o expresie a neștiinței și poate și a împătimirii. De aceea nu avea cum să zâmbească spontan și nici un zâmbet permanent a la Buddha sau ca în reprezentările protestante și catolice pe chip nu avea fiindcă nu era un iluminat, ci era Însăși Lumina.
Ortodox
Catholic
Protestant
Buddha

|
Deci , eu m-am referit la complet altceva și în nici un caz la acel zâmbet ilustrat de tine în ultimile două imagini . Sunt deacord cu ceea ce scri, dar înțelege te rog și sensul spuselor mele ( o față luminoasă, un zâmbet discret . . . ) . În iconografia Ortodoxă ai să întâlnești Icoana Maicii Domnului cu zâmbet foarte discret , precum și fără zâmbet , cu chip întristat chiar. Te rog frumos să cauți și ai să-mi dai dreptate. FIUL nu poate fi complet diferit de MAMA SA , apoi depinde foarte mult și de ochiul nostru interior, de starea noastră , de cum percem imaginea în sine . Discreția nu poate fi fățărnicie , precum reiese clar din ultimile două imagini postate de tine ! Hristos a fost și OM deplin , a plâns, a suferit, s-a bucurat . . . , dar a fost făr de păcat , iar zâmbetul discret , fața luminoasă, prietenoasă , nu sunt păcate , fac parte din firescul omului normal. Doamne ajută ! +