În prealabil postat de Erethorn
Cred ca facem cu totii o imensa confuzie, atunci cand folosim termenii "muzica clasica", "muzica rock", "muzica bizantina", "muzica bisericeasca".
Confuzia provine din faptul ca nu reusim sa detasam genul muzical, in sensul de caracteristici melodice si de interpretare, de ceea ce defineste din punctul de vedere al scopului muzica respectiva.
Asa, de pilda, o piesa muzicala care respecta caracteristicile melodice ale muzicii clasice, este cantata de orchestra simfonica clasica, in stil clasic, este "muzica clasica" sau muzica de cult ?
Depinde de intentia si inspiratia compozitorului, pe de o parte, si de a interpretului, pe de alta parte.
Daca ma duc la Filarmonica sa ascult Missa in B minor a lui Bach, este muzica clasica.
Daca (Da, Doamne), parohia mea hotaraste si reuseste ca o parte din Missa (sa zicem Kyrie) sa fie cantata in timpul Liturghiei, devine muzica liturgica.
Cam acelasi lucru este valabil cu rock-ul crestin. Ca mie nu-mi place, ca n-as canta asa ceva in biserica (desi iubesc heavy-metalul si rock-ul simfonic) e alta poveste. Cata vreme muzica aia e compusa in scop de cult, si se foloseste intr-o imprejurare de cult, e muzica de cult.
Daca se da pur si simplu, in Biserica penticostala sau carismatica sau baptista, un concert de muzica crestina, nu mai e muzica de cult, ci muzica rock, mai buna sau mai proasta, la fel cum concertele din bisericile catolice, chiar daca tema este un TeDeum, nu sunt decat muzica culta de inspiratie religioasa, atata timp cat se canta in afara serviciului religios.
|