Citat:
În prealabil postat de Eugen7
http://www.crestinortodox.ro/editori...ica-70336.html
Pana la Conciliul II Vatican, Biserica Romano-Catolica a ramas tributara vechii conceptii si practici liturgice potrivit careia minunea prefacerii are loc in momentul rostirii cuvintelor de instituire, care au putere lucrativa si operatorie in acest sens. Dupa opinia romano-catolicilor "aceste cuvinte opereaza efectiv cele ce ele anunta. Numai ele transforma painea si vinul in Trupul si Sangele lui Hristos".
Potrivit doctrinei romao-catolice "Hristos Se aduce jertfa numai prin preot, nu si prin comunitate. Totul se petrece, desigur, pentru comunitate, dar nu prin comunitate, ci deasupra ei. Comunitatea nu-si adauga jertfa ei la jertfa lui Hristos. Nu se produce o osmoza intre aceste jertfe".
Datorita acestui fapt, a fost eliminata epicleza, pentru ca s-a considerat ca Hristos nu are nevoie sa cheme pe Duhul pentru a se aduce pe Sine jertfa Tatalui Sau. in noile formulare ale misei romano-catolice se poate sesiza o asa-zisa epicleza inainte de sfintirea Darurilor, introdusa mai mult din motive de ordin ecumenic, in tendinta de redescoperire a unei vechi traditii liturgice si din necesitatea fortuita de a evidentia rolul Duhului Sfant in cultul divin, insa, accentul cade si pe rostirea cuvintelor de instituire, care reprezinta o conditie esentiala in actul prefacerii Sfintelor Daruri.
|
Dupa cum ati observat, v-am rugat sa imi scrieti cuvintele care se rostesc in Biserica Catolica, si nicidecum parerea ortodocsilor despre Biserica Catolica. Pe aceasta o stiu de foarte multa vreme, dar in practica nu mi s-a confirmat ca ar fi asa cum zic ei. Asa ca in continuare astept sa imi scrieti cuvintele rostite de catolici la ei in biserica. Daca nu le cunoasteti, puteti merge maine la ei in Biserica si sa le notati pe cele pe care le veti auzi acolo.
Si ca mic ajutor pe ce anume sa va concentrati atentia, din compendiumul la catehismul catolic de pe site-ul Vaticanului:
"277. Cum se desfășoară celebrarea Euharistiei?
Se desfășoară în două momente mari, care formează un singur act de cult: liturgia cuvântului, care cuprinde proclamarea și ascultarea cuvântului lui Dumnezeu; liturgia euharistică, ce cuprinde prezentarea pâinii și vinului, rugăciunea sau anafora, care conține cuvintele consacrării, și împărtășania."
Daca insa cunoasteti engleza sau alta limba straina, o sa puteti citi mai multe din catehismul integral, care din pacate nu este si in romana.