Gand la gand cu bucurie. Mare si frumoasa surpriza mi-ati facut cu deschiderea acestui topic (tu, Daniel prin idee, iar tu Cristi prin linkurile pe care le-am verificat si le-am bagat la "favorit" fiindca mi se par cu totul deosebite)
Astazi toata ziua am fost cam singur acasa si am trebaluit ca sambata, pe la bucatarie si prin casa la curatenie generala. Si ca sa nu treaca timpul fara de folos, mi-am pus castile de la MP3 la urechi si am dat clic pe Psaltire. Obisnuiesc sa procedez astfel din cand in cand, iar in memoria lui am inclus toata Sf. Scriptura si multe predici deosebite sau cantari ce ma coplesesc ascultandu-le. Ziua de astazi am dedicat-o din nou Psaltirii. Nu stiu de ce, dar de fiecare data o redescopar mai frumoasa si mai adanca, in ciuda faptului ca in urma cu vreun an o gaseam ciudata si plina de ura si razbunare.
Tin minte ca am avut un conflict minor pe forum numai fiindca nu-mi suradea ideea (la "Salvati Romania", parca) sa citesc nici macar o catisma. Mai apoi, la urmatorul post, cu chiu-cu vai, am acceptat sa citesc. Timpul a trecut, iar cand am facut prima vizita la Parintele Ciprian de la Sihastrie, desi n-am suflat o vorbulita despre asta, Parintele parea ca stie tot si nu mi-a spus decat atat: citeste trei catisme pe zi! Abia atunci, am inceput sa descopar frumusetea Psaltirii, desi observasem ca la orice manastire mergeam, ea se citea in fiecare zi, iar eu nu intelegeam de ce, fiindca mi se parea prea dura pentru blandetea credintei crestine. Mai mult chiar: tot la Sihastrie, in timpul celor trei zile, am inteles ca platirea pentru acatist de 40 de zile este mai putin valoroasa decat pentru Psaltire 40 de zile, unde efectul este teribil de puternic!
Si asa, astazi, tot ascultand imi spuneam ca imediat ce voi dispune de ceva timp voi deschide un topic special dedicat Psaltirii fiindca merita cu adevarat. Sa speram ca gandurile noastre vin de la Dumnezeu si nu este o noua provocare de unde sa apara vreun conflict datorita cine-stie-caror neintelegeri. De aceea as dori ca indiferent daca vom avea opinii oarecum diferite, sa incercam sa ne lamurim cu blandete si nu cu aroganta.
Si apropo de Psaltire, ma intreb daca holocaustul nazist declansat impotriva evreilor in mod special, nu cumva are la baza tocmai efectul acelor blesteme din Psaltire, dar si a juramintelor celor ce l-au crucificat pe Mantuitor spunand: "Sangele Lui, pe capul nostru si a copiilor nostri!" Mie mi se pare ca prea se leaga totul!
Last edited by OmuBun; 19.09.2010 at 00:21:17.
|