Citat:
În prealabil postat de lacrimi
A murit in trup si a inviat in Duh.....
A coborat in locuinta mortilor.... Este Iisus si Mantuitorul celor ce erau de mult adormiti la vremea venirii Sale?...
|
Evident ca este Mantuitor si celor adormiti inainte de intruparea Sa. Mantuirea in VT era tot pe baza credintei in Hristos, care avea sa vina. Tu privesti din perspectiva unui eveniment trecut, cert. Ei priveau in viitor, din perspectiva unui eveniment care nu se intamplase dar care, pe baza promisiunii lui Dumnezeu, avea sa se intample. Jertfa lui Hristos nu avea putere de iertare doar asupra celor de dupa El ci avea putere de iertare incepand de la Adam.
Iov afirma urmatoarele :
"Dar eu știu că Răscumpărătorul meu este viu și că El, în ziua cea de pe urmă, va ridica iar din pulbere această piele a mea ce se destramă.
Și afară din trupul meu voi vedea pe Dumnezeu.
Pe El Îl voi vedea și ochii mei Îl vor privi, nu ai altuia. Și de dorul acesta măruntaiele mele tânjesc în mine."
Dupa cum vezi Iov stia despre Rascumparatorul, credinta lui in El era vie.
Teoria conform careia Hristos s-a dus sa vesteasca Evanghelia celor morti e gresita, evanghelia a fost vestita de la inceputurile lumii.
In Ioan8 cand Hristos discuta cu evreii, le-a spus asa:
"Avraam, părintele vostru, a fost bucuros să vadă ziua Mea și a văzut-o și s-a bucurat. "
E evident ca Avraam a vazut ziua Domnului inainte ca El sa se coboare in locuinta mortilor, deci teoria ca Domnul s-a dus sa propovaduiasca mortilor e gresita.