Subiect: feminism
View Single Post
Vechi 24.05.2007, 16:27:59
Laurentiu Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2005
Implicit

Unul dintre principalele motive de tensiune care apar în familie este lupta pentru suprematie: care să fie seful. Casa se transformă în arena unui război de durată în care fiecare vrea să îsi impună voia în fata celuilalt. Câtă vreme dragostea este covârsitoare, sotii nu îsi pun problema suprematiei. Dar, când dragostea se împutinează, locul rămas liber se vrea acoperit de iubire de sine. Si începe lupta.

Unii tineri îsi pun problema suprematiei încă înainte de a se căsători. Si bine fac. Dar solutia pe care o dau nu tine; fiecare zice: "O să facem cum vrei tu, numai să nu ne certăm!"

Câtă vreme tinerii nu au decât divergente privitoare la prăjitura pe care o vor mânca la cofetărie sau la filmul pe care îl vor vedea, nu au cum să îsi dea seama că în familie motivele de contrazicere sunt mult mai serioase.

Ar fi ideal să pot lămuri problema suprematiei în câteva pagini. Dar mi se pare prea vastă pentru a o epuiza aici. Mă voi rezuma la a prezenta câteva opinii ale altora si câteva gânduri personale.

El, cu elan: "Într-o familie normală, bărbatul este capul."

Ea, ironic: "Iar femeia este gâtul, si îl zgâltâie în toate părtile, cum vrea ea..."

Cam asta e directia în care merg feministele de astăzi, trecând cu vederea faptul că gâtul nu se poate misca dacă nu primeste comanda de la cap.

În momentul în care încercăm să discutăm cine e firesc să aibă suprematia într-o familie, e normal să stim de pe ce pozitii discutăm.

La baza raporturilor dintre bărbat si femeie stă ori o conceptie religioasă, ori o conceptie pe care am putea-o numi filosofică. Mă refer la filosofia vietii pe care si-o construiesc cei care resping orice cunoastere religioasă.

Atitudinea dominantă este cea prin care bărbatul este "seful familiei". Chiar în familiile în care sotii sustin că femeia este egală cu bărbatul, practica este diferită de teorie. Un pumn în masă rezolvă dilemele fără prea multă filosofie (chiar dacă mentalitatea contemporană a izbutit să creeze modelul femeii-bărbat, cum e Nikita, femeie care domină psihic orice mascul, totusi femeile care s-au lăsat duse de valul puterii nu au reusit să devină majoritare; multe au divortat tocmai pentru că bărbatii nu le-au acceptat nici toanele si nici aerul dictatorial).
Cartea nuntii
Reply With Quote