View Single Post
Vechi 24.09.2010, 15:52:06
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Despre ganduri si inselare:

http://www.cbrom.de/Sf-Siluan/scrier...i_inselare.htm

Citat:
Ia aminte la doua gânduri și teme-te de ele. Unul îți spune: "Ești un sfânt!", altul "Nu te vei mântui!" Aceste două gânduri vin de la vrăjmașul și nu este adevăr în ele. Tu însă cugetă: "Sunt un mare păcătos, dar Domnul e milostiv, El îi iubește mult pe oameni și-mi va ierta păcatele mele". Crede aceasta și-ți va fi așa: Domnul te va ierta. Dar nu-ți pune nădejdea în nevoințele tale, chiar daca te-ai nevoi mult. Astfel, nu pentru nevoințele noastre, ci în dar, pentru bunătatea Sa, se milostivește de noi Domnul. Domnul vrea ca sufletul să fie smerit și să ierte tuturor cu iubire atunci și Domnul îl va ierta cu bucurie. Domnul îi iubește pe toți, și noi trebuie să-L imităm și să-i iubim și noi pe toți; și dacă nu putem, să o cerem, și Domnul nu va zăbovi să ne ajute cu harul său.
Încă fiind frate sub ascultare am cunoscut iubirea lui Dumnezeu; și ea e de nedescris. Sufletul simte că este cu Dumnezeu și în Dumnezeu, și duhul se bucură de Domnul, chiar dacă trupul este istovit de harul lui Dumnezeu. Dar acest har poate fi pierdut chiar și numai pentru un singur gând rău.
Împreună cu gândurile rele pătrunde în noi puterea vrăjmașului, și atunci sufletul se întunecă și gândurile rele îl chinuie; omul simte atunci pierzania lui și vede atunci că, fără harul lui Dumnezeu, el este pământ păcătos și neputincios.

Sfântul Siluan Athonitul