Citat:
În prealabil postat de Pr.Gheorghe
Dumneata trebuia, cand erai mic, sa fii hranit, se fii imbracat, sa fii spalat, doar cand cereai; poate acum stateam de vorba cu un alt om! Sau poate nu mai stateam deloc de vorba!!!
Spun acestea ca sa scot in evidenta ca logica aceasta are continu "doua taisuri". Eu am spus doar ca nu se poate compara cireasa cu cioara chiar daca au prima litera identica. Si mai spun ceva: dincolo de aceste, clar, certuri de cuvinte fara rost, se scapa din vedere faptul ca vointa se solicita spre fapta cea mantuitoare, conform Sfintei Scripturi; mai spun o data: fapta cea mantuitoare! Adica orice act de vointa, in cadrul biblic nu poate fi despartit de Mantuire (ca act spiritual ce este administrat doar de Dumnezeu). Sau mai... altfel spus: lasati-l pe Domnul sa se ocupe de botez si vedeti ce faceti cu viata de dupa acesta!
Daca ai primit botezul cand esti prunc si te comporti toata viata ca un misel, nu botezul este de vina; daca nu intri in comuniune prin fapta ta cu El (sa faci ce face Domnul) poti sa mai primesti an de an cate un botez ca tot baie se "numeste". Si reversul: poti sa ai botezul de la trei zile chiar (se poate, botezul de urgenta) si cand ajungi la 11 -12 poate 13 ani sa devii martir al lui Hristos ( Sf. Mucenita Filofteia de exemplu). Oricum ar fi, am vorbit doar ca sa nu tac, fiindca un crestin ortodox stie ca asa este bine, iar un eretic va cere continuu dovezi de tot felul nu ca sa afle ci doar ca sa sminteasca.
De ce stie ortodoxul ce este bine? Asta nu-ti spun, e Taina! Daca esti curios totusi, ai posibilitatea sa te faci ortodox. Daca nu esti curios, taci si nu mai incerca sa smintesti! Ai spus ce aveai de spus, nu? Ca si mine pe aceasta tema, dealtfel. Ce-i mai mult este de la diavol!
|
Nu intreb ca sa smintesc. De ce aduceti intotdeauna invinuiri neoprotestantilor? Pardon sectarilor?
Daca intreb ceva, intreb ca sa aflu de ce ganditi asa. Unele lucruri nu mi se par Biblice.
Deci considerati ca botezul este un lucru folositor copilului asa cum e folositoare si mancarea sau imbracamintea. Dar eu sincer nu inteleg la ce-i foloseste. Chiar va rog sa-mi dati un raspuns daca doriti.
Vad ca si dumneavoastra considerati ca botezul fara comuniune prin fapta cu El e doar o "baie". Cu asta sunt si eu deacord.
Copilul mic nu poate intra in comuniune prin fapta cu El! Ce fapte poate sa faca un copil?
Deci e o "baie" in cazul asta sau nu?
Oare botezul nu trebuie sa fie un act public prin care persoana respectiva declara ca a ales sa se increada in Domnul Isus si sa-L slujeasca?