Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Oricât i-ar supăra pe unii, primii creștini au fost evrei.
|
Nu mă supără. Mă bucură că primii creștini au fost evrei. Asta înseamnă că pot să dau crezare și tradiției născute pe lângă Iisus Hristos care provine, în primul rând, de la evrei.
Ziceam că: „Istoria creștină se confundă cu istoria adventiștilor, baptiștilor sau penticostalilor, după caz, prin filieră americană?”
Ziceați că: „Fiecare încearcă s-o confunde cu istoria propriei denominațiuni. Cam așa stau lucrurile cu Istoria.”
Zic că: Istoria creștinismului nu se confundă cu istoria nicicărei denominațiuni (văd că preferați mai mult acest termen decât cel de „culte”). Istoria creștinismului este, pur și simplu, aceeași cu a creștinilor trăitori întru Hristos și aceștia nu au vreo denominațiune, sunt creștini ortodocși (ceva cu dreapta credință, dacă v-aduceți aminte), restul, fie-mi permis, au legătură directă cu comis-voiajorii ce împărțeau soluții de vindecare miraculoase, în secolele trecute prin SUA, iar, după ce oamenii s-au cam săturat de vindecări miraculoase, acei agenți comerciali au văzut că este mai profitabil să faci bani cu naivitatea și credulitatea oamenilor și au ales, ghici ce? Biblia! Care era la îndemână și din care puteai extrage orice verset pentru a-ți justifica orice „iluminare” și dacă dispuneai și de o retorică convingătoare, „curgeau adepții pe bandă rulantă”. Și au apărut, după cum se știe, toți neoprotestanții, urmași direcți ai rătăciților de prin Europa. (Și încă se mai nasc: în orășelul meu, există cel puțin trei denominațiuni specifice ale Martorilor lui Iehova: unii care se pretind încă „studenți în Biblie”, alții mai moderniști (care acceptă manifestările lumii contemporane, de pildă, dansul) și conservatorii care nici ei nu știu ce „conservă” pentru că doctrinele Martorilor se schimbă după cum li se năzare membrilor Corpului de guvernare.)
Ziceam că: Chiar nu vi se impune un adevăr de bun simț? Explozia tuturor cultelor neoprotestante a avut loc după "decimarea" populațiilor amerindiene de pe tărâmul american și nepoții celor cu convingeri de genul "A good indian is a death indian" au ales "decimarea spirituală" a europenilor prin "evanghelizare"?
Ziceați că: Nu văd ce legătură aș avea eu cu acei criminali din istoria Statelor Unite. Probabil aceeași care o aveți și dvs. cu criminalul [aproape preot] ortodox I.V. Stalin.
Zic că: Nu avem nici o legătură. Nici eu, cu așa-zisul preot ortodox în devenire I.V.Stalin, nici dvs. cu vajnicii colonizatori, ucigași ai „roșiilor” de pe continentul american.
Vorbeam despre explozia cultelor neoprotestante ca ciupercile după ploaie, după cum li s-a năzărit unora că botezul e foarte important (baptiștii) sau vorbirea în limbi și Ziua Cincizecimii (penticostalii) e deosebit de importantă, sau a doua venire, plus sau minus, ziua a șaptea (adventiștii) este de o importanță capitală, mai apoi, însuși numele lui Dumnezeu a intrat în discuție și a fost o temă de maximă nedumerire etc.
Domnule, ce-ar fi să mai apară vreo câțiva reducționiști axați pe ideea „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”? Se va demonstra doar atât: Biblia e susceptibilă de a fi interpretată de toți neaveniții după cum vor. Adică, din orice se poate demonstra orice atâta vreme cât stai departe de Iisus Hristos. Și cum agenții comerciali nu au în vedere produsul supus vânzării, ci doar profitul, imaginați-vă ce au devenit Sfintele Scripturi în mâinile lor.
Ziceam că: „Oare răstignirea lui Iisus Hristos pe un stâlp și nu pe cruce (studentul în Biblie, Charles T. Russel, a avut și el un periplu adventist de scurtă durată) nu este o aducere-aminte a stâlpului torturii de pe lângă wigwam-urile pielilor roșii? (Nu ți se adresează în mod direct...)”
Ziceați că: „Era preferabil să renunțați la acest punct dacă nu mi se adresează direct. De fapt nu mi se adresează nici indirect, eu nu sunt martor al lui Iehova și nici C.T. Russel n-a fost adventist de ziua a șaptea.”
Zic că: mister C.T. Russel a voiajat și pe la adventiști, dar dacă vă deziceți de el, nu mai e problema mea. Oricum, e adevărat: s-a dezis el de dvs. (ca adventiști, vreau să spun).