Subiect: Marea schisma
View Single Post
  #17  
Vechi 30.09.2010, 09:29:26
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Si in ce ar consta bunavointa celor doua Biserici? Cam la ce ar trebui sa renunte ele, pentru a arata bunavointa? Sau considerati ca doar ortodocsii ar trebui sa lase de la ei, dupa modelul Uniatismului?
Biserica Catolica (ca si in primul mileniu) doreste in principal ca Biserica Ortodoxa sa aceepte primatul papal (jurisdictia unilaterala a papei)... lucru pe care ortodocsii nu o sa il accepte niciodata intrucat in traditia ortodoxa nu exista asa ceva anume ca un singur episcop sa aiba puterea de decizie. Biserica Ortodoxa urmeaza exemplul Sfintilor Apostoli care organizau sinoade (vezi Sfantul Sinod de la Ierusalim, Faptele Apstolilor cap 15).
(Biserica Romano-Catolica nu mai incearca justificarea telogica a lui filioque si impunerea folosirii de catre greci a acestui adaos, intrucat asa cum am precizat in postarile anterioare Papa Ioan Paul al doilea a emis acel document oficial cu privire al Filioque care arata ca telogia roamno-catolica considera Tatal fiind unica cauza atat a Fiului cat si a Duhului... nu mai intru in amanunte.)

Biserica Ortodoxa doreste in principal ca Biserica Romano-Catolica sa renunte la puctele florentine (primatul papal, filioque, purgatoriu, folosirea azimei la impartasanie). Daca ultimele doua sunt "discutabile"(se poate ajunfe la un consens)... din nefericire primele doua puncte nu (dupa cum am aratat mai sus si in postarile anterioare).

Uniatia este una din cele mai mari greseli pe care a facut-o Biserica Romano-Catolica in relatia cu Biserica Ortodoxa, itrucat Biserica Ortodoxa si-a pierdut increderea in onestitatea romano-catolicilor intr-un dialog deschis, corect, fratesc, egal.

Pentru ortodocsi, prin faptul ca Biserica Romano-Catolica a impus (unilateral si fortat fara nici un suport teologic) Bisericii devenite greco-catolice, acceptarea punctelor florentine (mentionate mai sus), s-a aratat clar cum vede Biserica Romano-catolica "unitatea si comuniunea frateasca" cu Biserica Ortodoxa. Situatia s-a schimbat dupa conciliul vatican 2 (1965) astfel incat astazi atat Biserica Romano-catolica cat si Biserica Ortodoxa considera "uniatismul drept o metodă depășită de atingere a unității bisericilor creștine de tradiție apostolică. "
http://ro.wikipedia.org/wiki/Greco-catolicism

Last edited by Eugen7; 30.09.2010 at 09:37:23.
Reply With Quote