Multumesc pt. raspuns! Vreau sa intelegeti ca scopul meu este sa pricep mai bine felul in care se abordeaza aceasta problema la ortodocsi. Nu vreau sa ma cert sau sa supar pe nimeni.
Citat:
În prealabil postat de Geony
Da, este valid...conditia , sa nu fi primit botezul cand a fost mic.
|
Deci daca s-a botezat ortodox de mic si apoi mare la sectari/heterortodocsi al doilea botez e invalid oricum pt. ca nu e in cadrul Bisericii Ortodoxe. Oricum in Biserica Ortodoxa nu l-ar mai boteza nimeni a doua oara :) . Daca s-a botezat ortodox direct mare (or fi si cazuri din acestea) iar e valid. Daca s-a botezat sectar mare e invalid.
Inteleg deci ca problema se reduce la cultul unde se boteaza persoana. Ortodox: valid | Sectar: invalid. Adica si daca l-ar boteza sectarii de mic (cum fac unii dintre ei) tot degeaba.
Citat:
"Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu." Ioan 3,5.
Asta esta este cauza Biblica pentru care nu-i lasam pe copii sa se boteze la maturitate.
|
Domnul Iisus (personal mi-e indiferent cati de I pun, asa ca aici am sa respect obiceiul locului) ii spune aceste cuvinte lui Nicodim care era deja in varsta si pune intrebarea: "cum poate un om sa se nasca fiind batran ?". Dumneavoastra intelegeti aici ca Iisus se refera la toti oamenii, indiferent de varsta (deci si copiii mici), corect ? Altfel nu vad cum va ajuta citatul.
Citat:
Botezul iarta pacatul stramosesc daca cel care se boteaza este COPIL. daca este matur, atunci se iarta atat pacatul stramosesc cat si pacatele pana atunci...nu si pacatele pe care le-o mai face si mai tarziu.
|
Greu de priceput asta cu pacatul stramosesc. La sectari i se mai zice si "pacatul Adamic". Insa asa scrie, asa credem si la un moment dat o sa mai si citesc pe tema asta, cand o fi vreme.
Citat:
Dupa botez, si NP mai pacatuiesc, NU?
|
Nu stiu ce sa va zic despre altii, dar eu unul sigur nu sunt usa de biserica.
Citat:
Botezul ortodox iti deschide "usa" spre Imparatia lui D-zeu... dar nu este suficient. Botezul se administreaza pe baza credintei marturisite de nasi (daca este mic) sau personal daca este mare. Dar credintei trebuie sa-i urmeze faptele bune (vezi Iacob cap.2). Alaturi de acestea doua, credinta si fapte bune, pentru mantuire mai ai nevoie de harul lui D-zeu administrat in BO prin Sfintele Taine.
|
Ok. Deci pentru mantuire lucreaza acestea patru: botezul, credinta, faptele si participarea la Tainele Bisericii.
La sectari faptele nu sunt necesare pt. mantuire, doar credinta. Ele sunt insa "verificarea" mantuirii. Adica daca nu exista faptele bune, atunci credinta initiala urmata de botez nu a fost reala (botezul este deci si el invalid). La fel si cu Tainele (cate sunt ele). Un credincios adevarat va participa la ele. Iar botezul este o porunca pe care un credincios real iar o va respecta. Complet diferit in teorie. In practica eu nu vad diferenta prea mari pt. ca in oricare varianta cele patru vor fi prezenta in viata credinciosului.